Voorbeelden partners

Goed voorbeeld doet volgen? Ter inspiratie hieronder twee berichten die Oost-Nederlandse gemeenten op hun sociale media of website geplaatst hebben.

Ik was maar 3 seconden afgeleid...

Hoe gevaarlijk is het nu echt om even niet op de weg te letten? Een voorbeeld: er komt een berichtje binnen en je leest het in drie seconden. Rijd je 50 km/u, dan heb je 42 meter ofwel een half voetbalveld afgelegd zonder op te letten. Rijd je op de snelweg 120 km/u, dan ben je al 100 meter ofwel een heel voetbalveld overgestoken zonder te kijken. En een berichtje terugsturen? Dat duurt een stuk langer dan drie seconden.

(Bron: gemeente Zwartewaterland)

Lig jij over drie seconden in de kreukels? Of rijd je MONO?

Fiets jij (of rijdt u als ouder) wel eens met je mobiel in je handen? Levensgevaarlijk, want het lezen van een appje of de laatste facebookberichten duurt al snel drie seconden. Drie seconden waarin jij je aandacht niet bij het verkeer hebt. Het lijkt niet veel, maar in die tijd fiets je bijna vijf meter. Mis je in die korte tijd een andere fietser of – nog erger – een auto? Dan lig jij of die ander in de kreukels!

Rij MONO, lekker ongestoord onderweg!

Online zijn en contact maken met je vrienden is natuurlijk belangrijk, maar niet in het verkeer! MONO betekent letterlijk één of alleen. In de campagne staat het voor ‘met één ding bezig zijn’. Als je rijdt, houd je je aandacht bij één ding en dat is het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van je telefoon. Ben je MONO, dan houd je je ogen op de weg en niet op je scherm.

Duur grapje

Vanaf 1 juli 2019 is fietsen met je telefoon in je hand verboden. In het wetsvoorstel staat een voorgenomen boete van 95 euro. Dat geld kun je vast beter gebruiken!

Nederland gaat ongestoord onderweg. Rij MONO, fiets MONO: laat in het verkeer je smartphone in je tas zitten of maak gebruik van één van de MONO app’s, zoals Drive Safe.

(Bron: gemeente Elburg)