Naar hoofdinhoud
Logo ROV Oost-Nederland

Modder op de weg? Gas los!

De oogsttijd breekt weer aan. Daarom rijden landbouwvoertuigen af en aan. Tijdens deze werkzaamheden kan er, zeker als het regent, modder op de weg achterblijven. Dit zorgt voor gladheid, en dat kan gevaarlijk zijn.

Boeren en loonbedrijven doen er alles aan om de weg zo schoon en veilig mogelijk te houden. Zij zijn dit verplicht en zijn zelfs aansprakelijk als er een ongeval ontstaat door modder op de weg. Ze plaatsen waarschuwingsborden als de kans op modder aanwezig is en maken de weg zo snel mogelijk weer schoon.

Toch is het belangrijk dat medeweggebruikers tijdens oogstwerkzaamheden hun rijgedrag, en dan met name de snelheid, aanpassen.

NIEUW: motorrijders

Nieuw dit jaar is de video voor motorrijders. Als motorrijder ben je kwetsbaarder dan als automobilist, als er modder op de weg ligt. In deze video wordt uitgelegd wat je moet doen bij modder op de weg.

Campagne

Om ongevallen te voorkomen en de bewustwording bij weggebruikers te vergroten, heeft ROV Oost-Nederland in samenwerking met CUMELA de campagne ‘Modder op de weg? Gas los!’ ontwikkeld. Deze campagne richt zich op automobilisten en motorrijders.

Boodschap

Modder op de weg? Gas los! roept automobilisten en motorrijders op om alert te zijn en hun rijgedrag aan te passen bij de kans op modder op de weg. Dit betekent de snelheid matigen, gas los, blijven sturen in de richting waar je heen wilt, en absoluut niet remmen. Bovendien vraagt de campagne om onderling begrip: als we in het verkeer rekening houden met en begrip hebben voor elkaar, dan komt dat de verkeersveiligheid ten goede.

Berichten social media

  • Het is oogsttijd! Af en aan rijdende landbouwvoertuigen kunnen in het buitengebied zorgen voor modder op de weg. Pas je snelheid aan: gas los! #modderopdeweg #gaslos
  • Modder op de weg! Remmen of gas los? Bekijk de video op YouTube: https://youtu.be/qOsxeqFoa2A
  • Het is oogsttijd. Dit betekent dat landbouwvoertuigen af en aan rijden om op tijd te oogsten. Hierdoor ligt er soms modder op de weg. Al hebben boeren en loonwerkers de plicht de weg schoon en verkeersveilig te houden, tijdens de werkzaamheden kan er wat modder op de weg liggen. Tip: pas je snelheid aan en laat het gas los.
  • Boeren zijn deze maanden volop aan het oogsten. Hierdoor ligt er in het buitengebied soms modder op de weg. Dinant Lammertink van Loonbedrijf Lammertink vertelt hoe hij ervoor zorgt dat tijdens de werkzaamheden de verkeersveiligheid zo min mogelijk in het gedrang komt. En rijvaardigheidsinstructeur Gert-Jan Kreeft legt uit hoe jij je rijgedrag aanpast bij modder op de weg (link naar YouTube).

Download afbeeldingen

Ga op de afbeelding staan met de muis en klik op de rechtermuisknop om de afbeeldingen op te slaan.

Afbeelding: landbouwvoertuig op het land

Afbeelding: landbouwvoertuig op het land


Afbeelding: verkeersbord modder op de weg

Afbeelding: landbouwvoertuig op het land