Naar hoofdinhoud
Logo ROV Oost-Nederland

Modder op de weg? Gas los!

De oogsttijd breekt weer aan. Daarom rijden landbouwvoertuigen af en aan. Tijdens deze werkzaamheden kan er, zeker als het regent, modder op de weg achterblijven. Dit zorgt voor gladheid, en dat kan gevaarlijk zijn.

Boeren en loonbedrijven doen er alles aan om de weg zo schoon en veilig mogelijk te houden. Zij zijn dit verplicht en zijn zelfs aansprakelijk als er een ongeval ontstaat door modder op de weg. Ze plaatsen waarschuwingsborden als de kans op modder aanwezig is en maken de weg zo snel mogelijk weer schoon.

Toch is het belangrijk dat medeweggebruikers tijdens oogstwerkzaamheden hun rijgedrag, en dan met name de snelheid, aanpassen.

Campagne

Om ongevallen te voorkomen en de bewustwording bij weggebruikers te vergroten, heeft ROV Oost-Nederland in samenwerking met CUMELA de campagne ‘Modder op de weg? Gas los!’ ontwikkeld. Deze campagne richt zich op automobilisten en motorrijders.

Boodschap

Modder op de weg? Gas los! roept automobilisten en motorrijders op om alert te zijn en hun rijgedrag aan te passen bij de kans op modder op de weg. Dit betekent de snelheid matigen, gas los, blijven sturen in de richting waar je heen wilt, en absoluut niet remmen. Bovendien vraagt de campagne om onderling begrip: als we in het verkeer rekening houden met en begrip hebben voor elkaar, dan komt dat de verkeersveiligheid ten goede.

Berichten social media

  • Het is zaaitijd! Af en aan rijdende landbouwvoertuigen kunnen in het buitengebied zorgen voor modder op de weg. Pas je snelheid aan: gas los! #modderopdeweg #gaslos
  • Modder op de weg? Dinant Lammertink van Loonbedrijf Lammertink vertelt hoe hij de weggebruiker hiervoor waarschuwt. En rijvaardigheidsinstructeur Gert-Jan Kreeft legt uit hoe jij je rijgedrag aanpast bij modder op de weg.
  • Het is zaaitijd. Dit betekent dat landbouwvoertuigen af en aan rijden om op tijd te oogsten. Hierdoor ligt er soms modder op de weg. Al hebben boeren en loonwerkers de plicht de weg schoon en verkeersveilig te houden, tijdens de werkzaamheden kan er wat modder op de weg liggen. Tip: pas je snelheid aan en laat het gas los.

Download afbeeldingen

Afbeelding: landbouwvoertuig op het landAfbeelding: landbouwvoertuig op het land


Afbeelding: verkeersbord modder op de wegAfbeelding: landbouwvoertuig op het land