Dode hoek

Kinderen vanaf 11 jaar leren wat de dode hoek is en hoe ze kunnen handelen als ze een vrachtauto, bus of tractor tegenkomen.

Veilig op weg

Transport en Logistiek Nederland (TLN), ROV Oost-Nederland en Veilig Verkeer Nederland hebben het programma 'Veilig op Weg' opgesteld. Het programma geeft leerlingen inzicht in hoe ze veilig kunnen fietsen en lopen bij vrachtauto's. Zowel de praktijk als theorie zijn in de voorlichting opgenomen. In de klas wordt met behulp van een dvd, een quiz en een bordspel uitleg gegeven over de twee vuistregels:

  • Blijf er rechts en ruim achter
  • Houd meer dan drie meter afstand


Buiten staat een vrachtauto klaar en kunnen de leerlingen in de praktijk zien hoe ze met de vuistregels om moeten gaan en waarom dit belangrijk is. De kinderen nemen bijvoorbeeld zelf plaats op de stoel van een vrachtwagenchauffeur. Zo zien ze hoe hun medeleerlingen in de dode hoek verdwijnen en niet zichtbaar zijn in de buitenspiegel.

Praktische informatie

Het programma duurt 1 dagdeel (ongeveer 2,5 uur). Het programma is geschikt voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool en de brugklas van het voortgezet onderwijs.

Wil je het project in Gelderland uit laten voeren? Neem dan contact op met Veilig Verkeer Nederland - Regionaal Steunpunt Oost, telefoon: (0575) 51 01 44.

Voor Overijsselse scholen en gemeenten: Verkeerseducatieloket, telefoon (0575) 51 88 72 (ma-di-do-vr van 8.30 - 17.00 uur) of e-mail info@verkeerseducatieloket.nl.

Bekijk of het project in jouw regio gesubsidieerd wordt.