Niet afstappen, maar doortrappen

20-12-2018

Van tips bij de aanschaf van een fiets tot deelname aan een fietsles. Gedragsinterventies helpen ouderen veiliger en zekerder te fietsen. Toch geeft het merendeel van de ouderen zich hier niet voor op. Zij hebben namelijk niet in de gaten dat hun mentale en fysieke fietsvaardigheid afneemt. Hierdoor kunnen ze in gevaarlijke situaties terechtkomen. Maar hoe bereik je de oudere fietser? In 5 Oost-Nederlandse gemeenten start de pilot Doortrappen.

Ouder worden is als vals plat. Je merkt het niet dat je omhoog fietst, totdat je van je fiets moet stappen. Erik Fikkert, ROV Oost-Nederland: “Dat moment van afstappen willen we zo lang mogelijk uitstellen. Het is belangrijk dat ouderen mobiel blijven, maar zij moeten wel veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Daarom starten we met de pilot Doortrappen. We combineren verschillende mobiliteits- en verkeersveiligheidsprogramma’s, regionaal en lokaal, zodat fietsers op een laagdrempelige manier kennismaken met Doortrappen.”

Aanpak Oost-Nederland

Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Doortrappen biedt gemeentes een programma waarmee met beperkte inspanning en middelen en een duurzame impact kan worden bereikt. De pilot start in Oost-Nederland in Enschede, Tiel, Nunspeet, Staphorst en Borne. Aan de hand van de ervaringen in deze gemeenten, ontwikkelt het ROV, samen met de provincies Gelderland en Overijssel een aanpak voor heel Oost-Nederland. Wordt vervolgd dus!

Meer informatie: www.doortrappen.nl

Vorige Volgende