ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Nieuw in Oost-Nederland: Doortraproutes

Geplaatst op 15-09-2021

Wil je ouderen in jouw gemeente laten fietsen over een veilige en mooie route? Wij bieden gemeenten de mogelijkheid om kosteloos een ‘Doortraproute’ te laten ontwikkelen. Samen met de Fietsersbond werken we dit najaar aan routes in 9 gemeenten in Oost-Nederland. In Friesland zijn deze routes al een succes. Wil je dit ook voor je inwoners? Op onze website vind je meer informatie over de aanpak en hoe je kunt meedoen.

Doortraproutes

ROV Oost-NL heeft de Fietsersbond de opdracht gegeven in Gelderse en Overijsselse gemeenten Doortraproutes te ontwikkelen. Dit is een fietsrondje van ongeveer 20 km dat zo veel mogelijk binnen één gemeente loopt. De route wordt zo ontworpen dat hij aantrekkelijk is om te fietsen en zo veel mogelijk over voor ouderen veilige wegen en kruispunten leidt. Op de route zijn zo nodig opletpunten aangegeven, waar de oudere fietser extra alert moet zijn.

Bekijk de Doortraproutes in Friesland.

Een Doortraproute in jouw gemeente?

ROV Oost-Nederland biedt negen gemeenten in Oost-Nederland de mogelijkheid om nog dit najaar een Doortraproute te laten ontwikkelen. Dit doen we samen met professionals en lokale vrijwilligers van de Fietsersbond. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Wij ontzorgen je door de route te ontwerpen en te laten testen. Ook ondersteunen we je bij de promotie van de route.

Gebruik van lokale kennis

We betrekken je graag bij het ontwerp en de promotie van de route, zodat deze goed aansluiten bij jouw gemeente en de inwoners. De Fietsersbond heeft met de deelnemende gemeenten contact over:

  1. Suggesties en tips voor routes, geschikte of te vermijden locaties, bijv. vanuit veiligheids- en/of recreatief oogpunt.
  2. Verkeerssituaties die veranderen in de periode t/m juni 2023, zodat hier bij het ontwerp van de route rekening mee gehouden kan worden.
  3. Communicatie voor het werven van fietsers om een route te testen én voor publiciteit en promotie van de definitieve versie van de Doortraproute. Ook horen we graag suggesties voor lokale seniorenorganisaties/netwerken die we kunnen benaderen om testfietsers te werven.

Meer informatie en aanmelden

Wil je in jouw gemeente ook een Doortraproute voor de senioren, zowel voor inwoners als toeristen? Heb je vragen en/of wil je jouw gemeente aanmelden? Neem dan vóór 17 september contact op met Astrid Koperberg van de Fietsersbond, via a.koperberg@fietsersbond.nl.

Dit najaar kunnen 9 gemeenten in Oost-Nederland van het aanbod gebruik maken, dus wees er snel bij! We bekijken de aanvragen op volgorde van binnenkomst en het aantal beschikbare fietsvrijwilligers in de gemeente. De Fietsersbond werft deze vrijwilligers.

Meer informatie over Doortrappen in Oost-Nederland