Officiële start campagne ‘Modder op de weg? Gas los!

13-09-2018

Op donderdag 13 september aanstaande geven Bert Boerman (voorzitter van ROV Oost-Nederland en gedeputeerde van de provincie Overijssel), Janneke Wijnia (directeur CUMELA Nederland) en Dennis Melenhorst (wethouder gemeente Raalte), bij loonbedrijf Grefelman Luttenberg het officiële startsein voor de campagne ‘Modder op de weg? Gas los! in Overijssel. ROV Oost-Nederland ontwikkelde deze campagne in samenwerking met CUMELA.

Vooral in de maanden september t/m oktober en februari t/m maart rijden landbouwvoertuigen af en aan door het buitengebied om de oogst van het land te halen of voorbereidingen te treffen voor de teelt. In combinatie met natte weersomstandigheden kan er modder op de weg achterblijven. Dit leidt tot gladde wegen, wat gevaarlijke verkeerssituaties kan opleveren.

Modder op de weg? Gas los!

De campagne is bedoeld om weggebruikers te attenderen op de mogelijkheid van modder op de weg tijdens landbouwwerkzaamheden. Vaak blijkt namelijk dat zij in een situatie met modder op de weg niet adequaat genoeg reageren, waardoor de kans bestaat dat zij in een slip raken. Het is daarom van belang dat weggebruikers hun rijgedrag aanpassen. Dit betekent de snelheid matigen, gas los laten, blijven sturen in de gewenste rijrichting, en absoluut niet remmen.

Begrip

De veroorzakers van de modder zijn verplicht om de weg zo veilig mogelijk te houden. Ze plaatsen waarschuwingsborden als de kans op modder aanwezig is en maken de weg zo snel mogelijk weer schoon. Door drukke werkzaamheden kan er echter gedurende de dag toch wat modder blijven liggen. De campagne vraagt daarom ook om onderling begrip: als we in het verkeer rekening houden met en begrip hebben voor elkaar, dan komt dat de verkeersveiligheid ten goede. 

CUMELA Nederland

De campagne is een samenwerking tussen ROV Oost-Nederland en CUMELA Nederland. Dit is een brancheorganisatie voor ruim 3.000 Nederlandse bedrijven in cultuurtechnische werken, grondverzet en infra, agrarisch loonwerk en meststoffendistributie. Een team van zo’n 90 medewerkers ondersteunt de cumelabedrijven met advies in de brede zin: van algemene advisering voor de gehele sector of ledengroepen tot en met individueel maatwerkadvies en begeleiding bij bedrijfsprocessen. 

Vorige Volgende