Ontwerperscafé helpt je op weg

08-11-2018

Smalle wegen waar fietsers en landbouwvoertuigen elkaar tegenkomen. En wegen die regelmatig als sluiproute gebruikt worden, door file-ontwijkers. Het buitengebied kampt met haar eigen uitdagingen. Om gemeenten letterlijk op weg te helpen, organiseert ROV Oost-Nederland dit jaar vier Ontwerperscafés over plattelandswegen. Willem Bosch van gemeente Zwolle nam deel aan een Ontwerperscafé en is enthousiast: “Collega’s van andere gemeenten hebben tips en ideeën waar jij nog niet aan gedacht hebt. Het heeft ons verder geholpen!”

Je ziet het vaak bij 60 km-zones in het buitengebied. Zodra het op deze wegen druk is, komen fietsers in het gedrang. Daarnaast levert de combinatie, fietsers en landbouwvoertuigen soms onveilige verkeerssituaties op. In het buitengebied van Zwolle, tussen Herfte en Wythem, heeft men in de 60 km-zone nog een extra uitdaging. Willem: “In de zone staat een basisschool voor speciaal onderwijs. De kinderen van deze school komen uit de hele streek en worden vaak met busjes naar school gebracht. Een aantal komt met de fiets. Bewoners geven al een tijdje aan dat er te hard gereden wordt in het gebied.”

Nieuwe inzichten

Willem: “We willen dit veranderen en zaten te denken over snelheidverlagende maatregelen, zoals drempels en plateau’s. Alleen daar hebben grote landbouwvoertuigen heel veel last van. Er is ook geen ruimte voor een apart fietspad. Wij waren benieuwd of we iets over het hoofd hadden gezien, of één van onze collega’s uit een andere gemeente een idee had. Daarom heb ik deze casus besproken tijdens een Ontwerperscafé van ROV Oost-Nederland” Gelukkig voor Willem zat de gouden tip ertussen. “Iemand gaf aan dat je rondom de school een 30 kilometergebied in kan stellen. Daarmee haal je al een hoop onveiligheid door snelheid weg. Wij zijn nu dit plan aan het uitwerken en hopen snel met een voorstel naar de bewoners te kunnen gaan. Hoe we uiteindelijk het landbouwverkeer op een veilige manier in het straatbeeld passen, dat is nog even puzzelen. Maar daar komen we ook vast uit.”

Meer informatie

In het voorjaar van 2018 vonden in Overijssel twee Ontwerperscafés plaats. Met als onderwerp plattelandswegen. Voor Gelderse gemeenten organiseren we er deze maand twee over hetzelfde onderwerp. Het café in Harderwijk is volgeboekt. Voor het Ontwerperscafé op 28 november in het provinciehuis in Arnhem kunnen Gelderse gemeenten zich nog opgeven.Vorige Volgende

Deel dit artikel