Pleinen met lege stoelen in Overijssel en Gelderland

17-09-2018

Op woensdag 19 september was het EDWARD-DAY, de Europese Dag zonder Verkeersdoden. Om hiervoor aandacht te vragen, stonden er op pleinen in Zwolle, Nijverdal, Ede, Nijmegen en Arnhem lege stoelen. 65 stoelen in Overijssel en 83 in Gelderland verwezen naar de verkeersdoden in deze provincies in het jaar 2017. Met de stoelen werden de verkeersslachtoffers herdacht en de samenleving bewust te mgemaakt van het aantal verkeersdoden in Oost-Nederland. Werken aan verkeersveiligheid is belangrijk is. Elke dag.

Het project ‘lege stoelen’ is een initiatief van het ROV Oost-Nederland en werd in samenwerking met gemeenten gerealiseerd. Bert Boerman, voorzitter ROV Oost-Nederland: “De stoelen stonden er om verkeersdeelnemers bewust te maken van het aantal verkeersdoden in de provincies Overijssel en Gelderland. Maar we wilden ook verkeersdeelnemers bewust maken van hun eigen gedrag in het verkeer én aandacht vragen voor de eventuele bijdrage die zij zelf kunnen leveren aan een veilig verkeer. Werken aan verkeersveiligheid is heel belangrijk. Elke dag weer. Dit kunnen we als ROV Oost-Nederland niet alleen. Samen met alle verkeersdeelnemers moeten we ervoor zorgen dat ons land verkeersveiliger wordt. Elk slachtoffer is er immers één teveel.”

Video RTV Oost over lege stoelenproject
In bovenstaande video vertellen collega Henk Walma en wethouder Dennis op den Dries (gemeente Hellendoorn) over het hoe en waarom van de lege stoelen in Oost-Nederland (video opent op website RTV Oost). 


Herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden 

Als verlengstuk van het project lege stoelen organiseerde het ROV Oost-Nederland in samenwerking met Vereniging Verkeersslachtoffers een bijeenkomst voor nabestaanden in het provinciehuis in Arnhem. Conny Bieze, vice-voorzitter ROV Oost-Nederland: “We vinden het belangrijk om nabestaanden de ruimte te geven om hun geliefden te herdenken op EDWARD-DAY. De lege stoelen stonden er om de verkeersslachtoffers te herdenken, maar we wilden dit ook op een persoonlijke manier doen in de vorm van een bijeenkomst voor Oost-Nederland.” 

Vorige Volgende