VVN pakt gastlessen weer op

24-06-2020

“We mogen weer!” Dat gevoel overheerst bij de gastdocenten van Veilig Verkeer Nederland (VVN) die op basisscholen de gastles ‘MONO - Op de fiets? Even niets…’ geven in opdracht van het ROV Oost-Nederland. Tijdens deze interactieve les ervaren leerlingen hoe lastig het is om twee dingen tegelijk te doen. En dat je je telefoon beter in je tas kunt laten zitten als je deelneemt aan het verkeer. Het motto van de les is ‘ga ongestoord onderweg’.

Emmy Kleinsmann van VVN coördineert de gastlessen. Ze is blij dat ze weer van start kunnen gaan. “Het was aanvankelijk de bedoeling om voor de zomervakantie 65 gastlessen in Overijssel en Gelderland te verzorgen, maar dat liep natuurlijk anders. Gelukkig zijn de scholen weer open en kunnen we de draad weer oppakken. Bij sommige scholen kunnen we nu al terecht om de gastles te geven, bij andere scholen zijn we na de zomervakantie van harte welkom. Zo hopen we alsnog dit jaar zoveel mogelijk leerlingen uit groep 7 en 8 te bereiken.”

Gorilla in beeld

Zelf ontdekken en ervaren, dat is het uitgangspunt van de gastlessen van VVN. Emmy: “Je denkt wel dat je meerdere dingen tegelijk kunt, maar dat valt in de praktijk vaak tegen. Met behulp van filmpjes en behendigheidsoefeningen ervaren leerlingen dat aan den lijve. Dat werkt volgens ons beter dan alleen maar vertellen wat wel en niet mag. Want de meeste leerlingen weten best dat je op de fiets niet mag bellen of appen, maar als ze ervaren waarom dat zo is, maakt het meer indruk. Zo hebben we bijvoorbeeld een filmpje waar ze op een bal moeten letten, waardoor het de meesten totaal ontgaat dat er halverwege het filmpje een gorilla door het beeld loopt. En de behendigheidsoefening waarbij ze letterlijk een bal in de lucht moeten houden terwijl ze op hun telefoon een som uitrekenen, pakt ook voor de meesten niet goed uit. Verder discussiëren de leerlingen aan de hand van stellingen en maken ze met elkaar afspraken om hun telefoon niet te gebruiken als ze deelnemen aan het verkeer.”

Digitale verkeerseducatie

Vanwege de uitbraak van het coronavirus konden de gastlessen een tijd niet doorgaan. Maar VVN zat allesbehalve stil in die periode. Dankzij online lesmateriaal konden ze leerlingen ook tijdens de sluiting van de scholen verkeerseducatie aanbieden.

Emmy: “VVN biedt al een paar jaar digitaal lesmateriaal aan en dat kwam nu natuurlijk heel goed van pas. Veel scholen hebben hier gebruik van gemaakt. We hebben dat aanbod tijdens de sluiting van de scholen ook toegankelijk gemaakt voor de ouders die thuisonderwijs gaven. En de ontwikkeling van leerlingensoftware is in een stroomversnelling geraakt, want digitaal wordt steeds belangrijker. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij het verkeersexamen. Vorig jaar konden scholen voor het eerst het theorie-examen digitaal afnemen. Dat is heel goed bevallen, de reacties van de scholen zijn erg positief. Maar ik vind het wel heel fijn dat we daarnaast ook weer naar de scholen toe kunnen met onze gastlessen. Want rechtstreeks contact met leerlingen blijft toch het allerleukste!”

Vorige Volgende