ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Houd je aan de snelheidslimiet

Iedereen rijdt weleens net iets harder dan toegestaan. Soms bewust, om verloren tijd in te halen. Vaak onbewust, omdat we onze snelheid gewoon niet in de gaten hebben. Een paar kilometer boven de limiet lijkt onschuldig, maar kan al gauw ernstige gevolgen hebben. Zeker in de drukke bebouwde kom. Daar heb je te maken met fietsers, oudere voetgangers en spelende kinderen. Die gedragen zich niet altijd voorspelbaar. Maar bij een aanrijding is de kans wel heel groot dat ze ernstig gewond raken. Of erger…

Bij een botsing met een auto krijgt het menselijk lichaam enorme krachten te verduren. Een aanrijding met 30 km per uur is voor een voetganger vergelijkbaar met een val van de eerste verdieping van een flatgebouw. Zo’n ongeluk kost één op de tien voetgangers het leven. Bij 50 km per uur komt de klap overeen met een val van de derde verdieping. De helft van de voetgangers overleeft dat niet. Bij 80 km per uur overlijdt 90%.

Je snelheid bepaalt je remweg

Een fitte bestuurder heeft bij een noodstop minstens één seconde nodig voordat hij het rempedaal indrukt. Die reactieseconde is cruciaal. Want hoe hoger je snelheid, des te meer meters je in die tijd aflegt. Dan volgt nog de afstand die nodig is om tot stilstand te komen. Ook hierbij geldt: hoe harder, des te groter de afstand. En op een natte weg is die afstand nog veel langer dan bij droog weer.

Looptijd

Mei en juni.

Voorbeeldberichten social media

We hebben een aantal social media berichten opgesteld, die je kunt gebruiken. Het beeldmateriaal en de animatie zijn te downloaden op www.verkeersveiligheidscampagnes.nl (of houd onze sociale media in de gaten). De snelheid pas je natuurlijk aan aan de afbeelding die je gebruikt. Bij ieder bericht kun je de link naar de landelijke website toevoegen: https://www.komveiligthuis.nl/snelheid.

  • Je mag hier 60km/uur. Maar alleen als het rustig is. Rustig aan dus.
  • Voorkom dat je te hard rijdt. Check regelmatig je snelheid.
  • Wist je dat je bij een noodstop met 50 km per uur, je remweg twee keer zo lang is als bij 30 km per uur? Rustig aan dus. En check regelmatig je snelheid.

Tekst bij bericht over animatie:

Rijd je 60 km per uur in de regen? Dan is je remweg 10 meter langer dan bij droog weer. Bekijk de animatie voor tekst en uitleg.

Meer informatie

Op de landelijke website van Kom veilig thuis, vind je meer informatie over de campagne. Het beeldmateriaal is te downloaden op de website Verkeersveiligheidscampagnes.