ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Aandacht op de weg: MONO

MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of social media posts. Zodat mensen hun ogen op de weg houden en niet op hun scherm. Nederland gaat ongestoord onderweg. Rij MONO, fiets MONO.

Het aantal verkeersdoden en ongelukken in het verkeer nam de afgelopen jaren toe. In 2017 daalde het totale aantal verkeersdoden iets, maar in dat jaar waren er voor het eerst meer dodelijk verongelukte fietsers dan automobilisten. Een van de oorzaken die hierbij een rol spelen, is afleiding. Met name de combinatie van sociale media en verkeer is een ‘nieuwe’ en gevaarlijke ontwikkeling. De overheid wil het gebruik van sociale media in het verkeer verminderen en tegengaan. De landelijke MONO-campagne is hier een onderdeel van.

Campagne MONO

Het doel van de MONO-campagne is om minder fietsers en automobilisten sociale media te laten gebruiken tijdens het rijden. Dit door te voorkomen dat berichten binnenkomen tijdens het sturen. De campagne richt zich ook op hun sociale omgeving – de mensen die deze bestuurders een bericht sturen. Vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten. De boodschap van de campagne is: rij zonder afleiding. Rij MONO, ga ongestoord onderweg.

De MONO-campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), in samenwerking met VVN, ANWB, Flitsmeister, Fietsersbond, Nederland-ICT, TeamAlert en de gezamenlijke provincies.

Verbod mobieltje op de fiets

Tegelijkertijd fietsen en appen is levensgevaarlijk. Daarom mag je ook niet fietsen met een telefoon in je hand. Dus niet Facebooken, bellen en navigeren terwijl je fietst. Heb je je telefoon nodig om te navigeren of te bellen? Zet hem dan in een houder op je stuur en gebruik oortjes. Word je - al fietsend - betrapt met je telefoon in je hand, dan riskeer je een boete van 140 euro.

Niet storen-apps

Je kunt je telefoon natuurlijk gewoon uitzetten, op stil zetten of onder in je tas stoppen. Mocht je op zoek zijn naar een handige 'Niet storen-app', die vind je hier:

Maak je bedrijf MONO

Wil je jouw bedrijf of organisatie ook MONO maken? MONO Zakelijk biedt handvatten om MONO-beleid toe te passen en om MONO zichtbaar te maken binnen jouw bedrijf of organisatie.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de campagnewebsite www.wijrijdenmono.nl.