ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Veilig met (landbouw) verkeer

Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL) is een lespakket waarmee leerlingen leren wat ze moeten doen als ze onderweg een groot landbouwvoertuig tegenkomen.

Een VOMOL-les bestaat uit verschillende onderdelen. Het project duurt in totaal vijf dagen. Op de vier dagen voorafgaand aan de echte les maken de kinderen 's ochtends een opdracht in een dagboekje. Op deze manier gaan ze alvast aan de slag met het onderwerp en denken na over de gevaren die ze zelf hebben ervaren.

Praktijkles

Op de vijfde dag komt er een loon- of landbouwbedrijf naar de school met vier verschillende landbouwvoertuigen. De kinderen krijgen in de klas eerst een presentatie waarin ze aan de hand van verschillende afbeeldingen voorbeelden krijgen van gevaarlijke situaties. Bij voorkeur zijn dit situaties die zich rondom hun school of in hun dorp afspelen. Daarna gaan de kinderen naar buiten om te ervaren hoe groot en breed de voertuigen zijn. Ook wordt er een aantal gevaarlijke situaties nagebootst zodat de kinderen kunnen oefenen met het reageren op de voertuigen.

Voor wie?

Het project is geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8.

Dit project wordt aangeboden in de Gelderse regio's Stedendriehoek, Achterhoek, en Rivierenland en in de provincie Overijssel.

Door wie?

Neem voor meer informatie over dit project contact op via www.vmlb.nl