ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Fiets4Safe

Fiets4Safe is een theaterworkshop met een rechtszaak. Het doel is het vergroten van aandacht en begrip voor andere weggebruikers onder jonge fietsers, zorgen voor bewustwording van de gevaren van risicovol gedrag in het verkeer en elkaar hierop aanspreken.

Uit ongevallencijfers blijkt dat jonge fietsers een kwetsbare groep binnen het verkeer vormen. Jonge fietsers onderschatten de risico's van gevaarlijk gedrag en hebben de neiging om zich stoer te willen gedragen. Hierdoor vormen zij een gevaar voor zichzelf en hun omgeving. Genoeg reden om er extra aandacht aan te besteden!

Alle offline onderdelen van dit project zijn aangepast aan de richtlijnen van het RIVM.

De werkwijze

Met film, presentatie en professionele acteurs wordt op interactieve en indringende wijze met de leerlingen via een heuse rechtszaak gewerkt aan aandacht en begrip voor de overige weggebruikers wanneer je op de fiets zit. Hierbij komen de effecten van groepsdruk, het corrigeren van elkaar en voorbeeldgedrag uitvoerig aan bod. Ook het gebruik van mobiele telefoons met social media op de fiets zijn onderwerp van discussie.

Bij het project Fiets4Safe zorgen professionele acteurs voor interactie. De combinatie van film, presentatie en de inzet van acteurs brengt de materie indringend aan de orde. Er is aandacht voor de effecten van groepsdruk, voorbeeldgedrag, elkaar corrigeren en het gebruik van mobiele telefoons en social media op de fiets. De laatste scène uit de korte film wordt letterlijk live doorgespeeld in het klaslokaal. De leerlingen kunnen daarna de acteurs in hun spel beïnvloeden. Zo bepalen ze zelf de norm voor verantwoord gedrag. Dat draagt bij aan hun eigen gedragsverandering.

Voor wie?

Het project wordt gegeven aan leerlingen van 12 tot 14 jaar oud, voor klas 1 en 2.

Door wie?

Neem voor meer informatie over dit project contact op met het ZAT Projectenbureau via info@koop-co.nl of kijk op www.koop-co.nl.