ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Rijden zonder invloed: dit was toch wel erg heftig

Geplaatst op 29-06-2021

De interventies van Rijden Zonder Invloed zijn weer van start gegaan. In juni was het promotieteam een paar dagen lang welkom op Helicon MBO Nijmegen. Veel studenten van dit MBO zijn bezig met rijlessen of hebben onlangs hun rijbewijs gehaald. Een mooi moment om hen bewust te maken van de gevaren van alcohol en drugs in het verkeer. Met succes...

In een 3D-Tripping simulator ervoeren zij zelf hoe het is om met alcohol en drugs achter het stuur te stappen. Al snel ontdekten de studenten dat alcohol en drugs echt niet samengaan met het verkeer. Één voor één stapten de studenten in de simulator. En dat had effect.

Docent Esther vertelt dat de studenten erg onder de indruk waren van de actie. “Doordat er niet geoordeeld werd over het drank- en drugsgebruik voelden de jongeren zich vrij om hier open over te praten. Ze schrokken van de effecten die het heeft op hun rijprestaties. Ik hoorde een aantal van hen zeggen: ‘Dit was toch wel erg heftig’. Ook studenten die wel eens in de auto waren gestapt bij een bestuurder onder invloed, gaven aan dat nooit meer te willen doen. In het gesprek na deelname aan de simulator trokken de jongeren samen de conclusie: onder invloed deelnemen aan het verkeer? Dat is levensgevaarlijk! Ik denk dat dit een ‘spread the word’ effect heeft en de jongeren hierover ook in gesprek gaan met hun omgeving.”

Linda Looijmans, adviseur verkeersveiligheid is blij dat er binnen de coronamaatregelen weer gestart kan worden met interventies. “We laten jongeren zelf ervaren wat de resultaten van hun gedrag kunnen zijn. Ik hoor vaak dat dat een echte eye-opener is. Ik roep andere scholen dan ook op het goede voorbeeld van Helicon MBO Nijmegen te volgen.”

Rijden Zonder Invloed in 2021

Omdat rijden onder invloed helaas nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland is, organiseert het RZI-team ook dit jaar weer een aantal interventies. Zo gaat het campagneteam met o.a. VR-brillen, alcohol- en drugstesten en alcokarts langs parken, stads- en dorpscentra, scholen, bedrijven en sportverenigingen in de provincies. Met een quiz, debat en lespakket zet het actieteam aan tot nadenken. Ook ervaren mensen met de ‘3D-Tripping Bike/Car’ zelf hoe het is om met alcohol of drugs op achter het stuur te stappen en leren scholieren en studenten hun medeleerlingen overtuigen van de gevaren van alcohol/drugs met een zelfgemaakte pitch

Benieuwd welke acties er zijn, wanneer het team ergens te vinden is of wil je een actie laten uitvoeren in jouw gemeente of op jouw school? Kijk dan op www.rijdenzonderinvloed.nl.

Regionale MONO-campagne

Naast de campagne Rijden Zonder Invloed, zetten we ook het gehele jaar in op interventies voor de regionale MONO-campagne in Gelderland en Overijssel. Meer informatie hierover is te vinden op www.wijrijdenmono.nl.

Tijdens alle acties houden de campagneteams zich aan de RIVM-richtlijnen en worden acties alleen ingezet als de coronamaatregelen dit toelaten.