ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Haast

Geplaatst op 12-07-2017

Communicatieadviseur Albertine Duiven blogt over de campagne 2 Seconden Afstand. Net als iedereen, heeft zij weleens haast.

Waar zijn je schoenen? Heb je je jas al aan? Waar is mijn tas? Ja ga nog maar even plassen. Iedereen klaar? Hop in de auto, in je stoeltje, nee in je eigen stoeltje, we zijn al te laat, nu even niet zo moeilijk doen. En waarom rijden ze nu niet door!? Kom op, even tempo allemaal, nog 3 minuten, we kunnen niet wéér te laat komen.

Herkenbaar? Ik vind het niet leuk om het toe te moeten geven, maar deze situatie komt geregeld voor. Als moeder van twee ga ik vaak net te laat van huis en moet me onderweg haasten om op tijd te komen.

Irritant gedrag

En wat vind ik het dan irritant, die mensen die 70 rijden waar je 80 mag, of die tergend langzaam iedere bocht, rotonde of afslag benaderen. En ja, dan doe ik soms – onbewust – wat ik anderen in het verkeer zo kwalijk neem; te dicht op mijn voorganger rijden, want ik heb haast! En natuurlijk weet ik ook wel dat het niet helpt. Uiteindelijk zal ik echt niet eerder aankomen.

Maar ik vind het ook irritant als anderen het doen. Als ik zelf zo'n bumperklever achter me heb zitten, kan ik het niet laten om juist iets langzamer te rijden, om een statement te maken.

Gevaarlijke situaties

Dat bumperkleven irritant is, dat weten we allemaal. Maar wist je dat het ook gevaarlijk is? 1 op de 3 ongelukken wordt veroorzaakt doordat automobilisten onvoldoende afstand houden. Ik schrok daar best van. ROV Oost-Nederland wil met de campagne '2 seconden afstand' aandacht vragen voor dit probleem. 2 seconden afstand is een veilige afstand en dat maakt een belangrijk verschil in het aantal kop-staart botsingen. We hebben handige tips en trucs die je direct kunt inzetten, zodat je zeker weet dat je op veilige afstand van je voorganger blijft. Zo hebben we op vier provinciale wegen in Overijssel tekens in de vorm van een 'dakje' (zogenaamde chevrontekens) op het wegdek aangebracht. De ruimte tussen 2 tekens komt overeen met de veilige afstand van 2 seconden.

Op tijd

De campagne heeft mij geholpen om me bewust te zijn van de afstand tot mijn voorligger en meer ontspannen te rijden. Uiteindelijk gaat veiligheid boven alles. En als ik nou gewoon in het vervolg me goed voorbereid, op tijd begin en beter plan… en anders komen we maar gewoon te laat!

Ben jij ook benieuwd naar de campagne? Kijk op www.2seconden.nl voor alle informatie!