ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Bijna van de sokken gesjouwd

Geplaatst op 21-12-2017

Een avondje wijnproeven bij vrienden, met collega’s naar de kerstborrel of gezellig een avondje uit. Ik kan daar zo van genieten! Liefst ga ik met de fiets, maar vaak is de afstand daarvoor net te groot. En dan realiseer ik me na een paar wijntjes dat ik ook nog naar huis moet rijden. Bel ik een taxi of waag ik het erop? Ik heb al zo’n 30 jaar mijn rijbewijs, rijd altijd heel rustig… wat kan er misgaan?

Helaas redeneren veel ervaren automobilisten zo. Terwijl cijfers anders uitwijzen: bij veel ongevallen speelt drank een rol. En dat zijn echt niet alleen beginnende bestuurders die roekeloos van een keetfeest naar huis racen. Juist ervaren automobilisten, zoals oudere weggebruikers, overschatten zichzelf na een paar drankjes en stappen gerust weer achter het stuur.

Argeloze voetganger

Terwijl zij juist beter moeten weten. Het is met drank net als met ouder worden; je reactievermogen wordt minder. Ik merk het zelf ook: als ik vroeger struikelde, ving ik dat met een sierlijk huppeltje op. Als de hond me nu in het bos bijna van de sokken sjouwt, heb ik iets meer moeite om in de benen te blijven. Wat ik hiermee wil zeggen: overschat jezelf niet. Het mag dan jaren goed zijn gegaan, ook jouw reactievermogen is minder na een paar drankjes. En er kan een moment komen dat het wel mis gaat. Dat je toch te laat op de rem trapt of een argeloze voetganger over het hoofd ziet.

Colaatje

Maar goed, ik snap echt dat het lastig is. Een koud biertje of een soepel wijntje is nu eenmaal lekkerder dan een glas mierzoete cola of sap. En een kerstdiner zonder speciale wijn is voor veel mensen geen echt kersdiner. Tip: regel van tevoren een BOB of taxi, of blijf gezellig logeren. Wees je er van bewust dat jouw gedronken wijntjes en biertjes grote gevolgen kunnen hebben. Niet alleen voor jezelf, ook voor anderen. Ik heb dat er niet voor over en drink wel een avond cola; blijf ik in ieder geval wakker in de auto.