ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Nooit te oud om te leren

Geplaatst op 30-09-2021

Een typisch Hollandse tafereel in een rustige straat. Een vader leert zijn zoon fietsen. De hand stevig op de rug, meehollen, aanmoedigen en loslaten in vertrouwen. Het blijft een mooi moment als voor het eerst de zijwieltjes eraf gaan. Maar echt fietsen leer je natuurlijk door het vaak te doen en heel veel kilometers te maken. Daarom is het belangrijk dat kinderen op school verkeerseducatie krijgen. En dat stopt niet in groep 7 als het verkeersexamen op zak is. Want ook op de middelbare school ben je nog lang niet uitgeleerd. De afstand naar school wordt groter en nieuwe verleidingen liggen op de loer. Denk aan de mobiele telefoon die je het liefste 24 uur per dag binnen handbereik hebt.

Andere vaardigheden
Nieuwe situaties en ontwikkelingen vragen om nieuwe skills. Ik heb bijvoorbeeld steeds meer collega’s die een speed pedelec gebruiken voor hun woon-werkverkeer. Handig en goed voor het milieu. Maar zo’n supersnelle fiets vereist wel andere vaardigheden dan je vertrouwde stadsfiets. Ouderen blijven steeds langer fietsen en dat is goed nieuws, want fietsen is goed voor de gezondheid. Zeker sinds de elektrische fiets blijven senioren langer mobiel, want die trapondersteuning zorgt ervoor dat het allemaal net wat makkelijker gaat. Maar ook als je je hele leven lang al gefietst hebt, is het verstandig om te investeren in je eigen vaardigheden. Want sommige dingen worden gewoon iets lastiger, als je ouder wordt, zoals over je schouder kijken en op- en afstappen. Gelukkig zijn er allemaal praktische oplossingen voor dit soort problemen. Via het landelijke programma Doortrappen wijzen we ouderen op een toegankelijke en positieve manier op alle mogelijkheden die er zijn om zo lang mogelijk veilig te blijven fietsen. Dat doen we niet alleen, maar samen met organisaties op het gebied van o.a. sport, welzijn en ouderen. Zo bereiken we meer mensen en verbinden we doelen aan elkaar.

Misschien verleer je fietsen nooit. Maar je bent in ieder geval nooit te oud om te leren!

Linda Oberink
Adviseur verkeersveiligheid ROV Oost-Nederland