ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

TikTokker Folkert laat jongeren zien hoe zij MONO kunnen fietsen

Geplaatst op 18-10-2021

Twee tweedejaars havo klassen van het Johannes Fontanus College in Barneveld zaten er woensdag helemaal klaar voor. De bekende Barneveldse TikTokker Folkert (ruim 300k volgers) kwam langs om ze een workshop TikTok te geven. Maar niet zomaar een workshop. Het thema van de workshop was gekoppeld aan een verleiding die veel jongeren maar niet kunnen weerstaan, namelijk het gebruik van hun telefoon tijdens het fietsen.

De actie maakt deel uit van de campagne ‘Wij rijden MONO’ in Gelderland en Overijssel, waarin wordt opgeroepen om ongestoord aan het verkeer deel te nemen, óók op de fiets. Dat is hard nodig, want telefoongebruik in het verkeer leidt jaarlijks tot enkele tientallen doden en honderden gewonden. De workshop met Folkert op het JFC was de aftrap van een bredere online campagne gericht op jongeren tussen de 12 en 18 jaar.

TikTok-video met ‘hack’ om MONO te fietsen

Na een korte introductie over het thema MONO fietsen, was het tijd voor de workshop van Folkert. De leerlingen maakten niet zomaar een TikTok. Ze kregen de opdracht om een TikTok te maken van hun ‘hack’ om de verleiding van de mobiele telefoon te weerstaan. Folkert gaf ze tips hoe ze de features van TikTok konden inzetten om er een toffe video van te maken. Folkert: “Het gevaar van telefoongebruik op de fiets wordt onderschat. Het is goed om jongeren te laten zien hoe het ook kan.”

Effect afleiding ervaren in VR-wereld

Het MONO-campagneteam nam daarnaast ook de 3D-Afleiding Bike mee. Met behulp van een VR-bril ervaarden leerlingen zelf wat het effect is van hun telefoongebruik en muziek luisteren tijdens het fietsen. Het doel is om ze bewust te maken van de risico’s en de gevolgen die afleiding tijdens het fietsen veroorzaakt. De gevolgen heeft Joseph (13) gemerkt. Hij werd in de VR-game aangereden door een auto: “Doordat je berichtjes ziet binnenkomen, ben je afgeleid en let je niet meer op wat er om je heen gebeurt. Dat kan in het echt natuurlijk ook gebeuren.” René Minderhoud, directeur op het JFC, is enthousiast over de MONO-actie: “Wij zijn echt een streekschool. Leerlingen komen uit de hele regio. Dat betekent dat sommige leerlingen een hele tijd op de fiets zitten. Als we met deze campagne ongelukken kunnen voorkomen, dan doen wij natuurlijk mee!"

TikTokker Folkert geeft workshop MONOTikTokker Folkert geeft workshop MONO

Boete voor telefoongebruik op de fiets: € 100,-

Het is in Nederland alweer ruim 2 jaar verboden om je mobiele telefoon op de fiets vast te houden. Word je betrapt, dan is de boete voor deze overtreding € 100,-. Linda Looijmans, projectleider MONO bij het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland geeft aan dat handhaven alleen niet voldoende is: “We zien dat ondanks de kans op deze boete jongeren toch de telefoon blijven gebruiken tijdens het fietsen Daarom proberen we met dit soort acties jongeren op een andere manier te overtuigen om MONO te rijden.”

Deel ook jouw MONO-hack op TikTok!

Deze workshop is de aftrap voor een bredere online campagne in Gelderland en Overijssel. TikTokker Folkert roept alle jongeren op om ook hún MONO-hack te delen via TikTok. De leukste, creatiefste TikToks worden beloond met leuke prijzen! De actie loopt t/m 31 oktober. Meer informatie is te vinden op www.wijrijdenmono.nl/tiktok.