ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Doortrappen in jouw gemeente

Geplaatst op 05-10-2021

Veilig fietsen tot je 100ste. Het programma Doortrappen heeft de ambitie dat senioren zo lang mogelijk plezierig én veilig blijven fietsen. Daarbij is het lokale netwerk rondom de senior het uitgangspunt. En daar weten coördinator buurtsportcoaches Jos Mekkes (Winterswijk) en buurtsportcoach Bart Terwisscha (Apeldoorn) alles van. Zij starten dit najaar met Doortrappen.

Apeldoorn fietsstad

Bart Terwisscha vertelt waarom Apeldoorn meedoet. “Ouderen fietsen graag, en willen graag blijven fietsen, maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer. Dat zie je in de ongevallencijfers. Apeldoorn is een fietsstad, dus aandacht voor de oudere fietser is logisch.”

Gemeente Apeldoorn riep een aantal partijen bijeen om te kijken of er draagvlak voor Doortrappen was. Dat bleek het geval. Omdat men in Apeldoorn – naast verkeersveiligheid – zorg en welzijn belangrijk vindt, wordt Doortrappen vanuit die hoek aangevlogen. Bart staat samen met Tjeerd Lemstra, verenigingsondersteuner sport en welzijn, aan de lat voor Doortrappen. Bart: “We hebben een projectplan geschreven en krijgen subsidie om vier jaar Doortrappen uit te voeren. Er is een werkgroep, waarin onder andere de Fietsersbond en het lokale seniorenplatform zitten. De lijnen met de gemeente zijn kort en we betrekken de gemeenteraad natuurlijk ook bij onze activiteiten.”

Toeristen in Winterswijk

Ook in Winterswijk wordt veel gefietst. Jos Mekkes: “In onze gemeente mogen wij genieten van de mooie Achterhoekse omgeving. Er komen hier ook veel toeristen.” Vanuit Actief Winterswijk zoeken onze buurtsportcoaches niet alleen het contact met collega’s uit de sociale hoek, maar ook met de toeristische sector, preventie en infrastructuur. Deze sectoren helpen bijvoorbeeld met het ontwikkelen van onder andere de relaxroutes, dat zijn fietsroutes voor mensen die gebruikmaken van een ligfiets, duo-fiets of scootmobiel. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. “Dat doen wij met een soort stoplichtsysteem. Een groene route is bijvoorbeeld kort en heeft geen of weinig drempels. Een rode is lang, bevat wellicht een stukje onverhard en doorkruist diverse verkeerssituaties. De routes zijn wel allemaal begaanbaar en naar keuze te gebruiken.”

Lokale samenwerking

In beide gemeenten werkt men samen met lokale partners. Denk aan de fysiotherapeut, ergotherapeut, vakspecialisten, sportclubs en natuurlijk de fietsenmaker. Bart: “Deze partners zien zelf ook het belang van een fitte senior die veilig fietst. Ik merk dat we steeds beter gevonden worden. We hoeven niet veel moeite te doen om Doortrappen onder de aandacht te brengen. We worden al vanuit allerlei hoeken benaderd.”

Ook is het belangrijk om intern – binnen de gemeentelijke organisatie – je collega’s te vinden. In Winterswijk werkt Jos veel samen met de beweegmakelaars. Wij organiseren activiteiten voor senioren die bijvoorbeeld gevallen zijn. Daarom integreren wij valpreventie in het programma Doortrappen. En om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zoeken wij ook de verbinding met het plaatselijke asielzoekerscentrum, verzorgingshuizen en ouderen verenigingen. Wij willen een platform bieden waar niet alleen de buurtsportcoaches te vinden zijn, maar ook belangrijke lokale partners en te verbinden. Het doel is om allemaal mobiel te blijven.”

Doortrappen in Winterswijk

Een activiteit van Doortrappen in Winterswijk

Doortrappen toevoegen aan evenementen

Oefeningen om fit en soepel te blijven, een training met de e-bike of de fietsenmaker die adviseert over het gebruik van een e-bike. Het uitvoeren en verzinnen van activiteiten voor Doortrappen is redelijk eenvoudig, volgens Jos. “Wij hebben in Winterswijk Actief XXL georganiseerd, een sportief evenement voor jong en oud. Daar kwamen ook senioren op af. Zelfs de wandelclub van het plaatselijke verzorgingshuis kwam langs. Zij kwamen even kijken en uiteindelijk stonden zij zelfs te frisbeeën. Hoe mooi is het als je bij zo’n evenement ook Doortrappen activiteiten toevoegt.” In de gemeente Winterswijk is ondertussen een ander initiatief gestart: Winterswijk in Beweging. Dit initiatief biedt bewegen aan voor een specifieke doelgroep door A-linkers, duo-fietsen, et cetera in te zetten.”

In Apeldoorn is men inmiddels gestart. Op zaterdag 2 oktober, tijdens de Week van de Seniorensport.

Kickoff Doortrappen in Apeldoorn

Kickoff van het programma Doortrappen in Apeldoorn

Inspiratie

Wil je Doortrappen in jouw gemeente opstarten en ben je benieuwd hoe Bart en Jos het hebben aangepakt? Neem dan contact met ze op, ze staan je graag te woord!

Jos Mekkes, jmekkes@winterswijk.nl

Bart Terwisscha, bterwisscha@accres.nl

ROV Oost-Nederland is de kwartiermaker voor Doortrappen in Gelderland en Overijssel en stimuleert en adviseert gemeenten om met Doortrapactiviteiten aan de slag te gaan.

Meer daarover vind je elders op onze website. Wist je trouwens dat we dit najaar ook de verkiezing Doortrapper van… organiseren? Meld je gemeente snel aan. Want wat is er nu leuker dan oudere fietsers in het zonnetje zetten en tegelijkertijd aandacht te besteden aan welzijn, bewegen en verkeersveiligheid!