Naar hoofdinhoud

Online opfriscursus voor herhaling vatbaar

Geplaatst op 09-02-2021

Omdat verkeerssituaties veranderen en er soms nieuwe verkeersregels bijkomen, organiseert VVN in opdracht van ROV Oost-Nederland opfriscursussen voor senioren. Vanwege het coronavirus vonden deze cursussen dit jaar noodgedwongen online plaats. En dat pakte verrassend goed uit! Meer senioren deden mee aan de opfriscursus en de online test.

Marco Oving is projectleider bij ROV Oost-Nederland. “We organiseren deze cursussen speciaal voor senioren zodat ze hun kennis van verkeersregels en nieuwe verkeerssituaties kunnen bijhouden. Normaal gesproken vinden de opfriscursussen plaats in bijvoorbeeld de zaal van een buurthuis. Dat was dit jaar natuurlijk niet mogelijk. Daarom zijn we naar alternatieven gaan kijken.”

Test en cursus

“We hebben online een test aangeboden waarin senioren kunnen controleren of hun verkeerskennis nog up-to-date is. We brachten dit onder de aandacht via zowel social media áls advertenties in de huis-aan-huiskranten. Dat heeft ervoor gezorgd dat ruim 8.500 mensen online de test hebben gedaan. Dat resultaat hadden we niet bereikt als we de opfriscursus alleen in zaaltjes hadden aangeboden. Daarnaast hebben we in Haaksbergen en Doetinchem de opfriscursus ook als pilot via Teams aangeboden. En ook die resultaten zijn zeer positief. Van tevoren was de verwachting dat het online aanbieden van de cursus of de test voor de doelgroep misschien een te hoge drempel zou zijn om mee te doen. Maar dat bleek allerminst het geval. De meeste senioren redden zich prima met deze online systemen.”

Voor herhaling vatbaar

En zo blijkt de alternatieve route uiteindelijk naar mooie wegen te leiden. Marco: “Het digitaal aanbieden van de opfriscursus is uit nood geboren. Maar het pakt uiteindelijk zo goed uit, dat we zeker gaan kijken of we hier ook na corona mee door kunnen gaan. Het is een mooie aanvulling op de bestaande dienstverlening.”