Veelgestelde vragen: verbod vasthouden mobiele elektronische apparaten

Mag ik nog appen op de fiets? Mag ik muziek luisteren via een koptelefoon? En mag je als voetganger een telefoon in je hand hebben? De meest gestelde vragen over het verbod op het vasthouden van je mobieltje tijdens het fietsen, lees je hieronder.

Wat is er precies verboden?

Het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het besturen, dat gebruikt kan worden voor informatieverwerking of communicatie, is verboden. Dus telefoons, tablets, muziekspelers, et cetera. Dit geldt voor bestuurders van alle voertuigen. Ook voor fietsers en bestuurders van de tram.

Wat zijn mobiele elektronische apparaten?

Het gaat om mobiele elektronische apparaten bedoeld voor communicatie en/of informatieverwerking. Dit zijn o.a. mobiele telefoons, smartphones, tabletcomputers, mediaspelers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten en mobiele televisies.

Waarom deze aanpassing?

Afleiding in het verkeer door telefoons, muziekspelers, tablets, etc is en blijft een probleem. Bezig zijn met een telefoon of andere elektronisch apparaat zorgt ervoor dat je niet met je aandacht en ogen bij het verkeer bent. Het risico op een ongeval stijgt hiermee aanzienlijk.

Er zijn twee belangrijke aanpassingen:

  • Het verbod op handheld gebruik geldt nu voor bestuurders van alle voertuigen. Het verbod geldt nu dus ook voor bijvoorbeeld fietsers en trambestuurders.
  • Het verbod geldt niet meer alleen voor telefoons maar ook voor bv muziekspelers, tablets en navigatiesystemen. Er zijn tenslotte tegenwoordig veel meer apparaten die afleiden. Bovendien leidt het tot minder discussie bij staandehoudingen.

Hoeveel risico op een ongeval loop is als ik een telefoon vasthoudt?

Dat hangt er vanaf wat je met een telefoon doet. Als je bijvoorbeeld een telefoongesprek voert verdubbelt het risico op een ongeval maar als je een bericht leest of typt is de kans op een ongeval 6 keer zo groot.

Hoe hoog wordt de boete?

Deze is voor fietsers 95 euro, voor snor- en bromfietsen 160 euro en voor automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en trambestuurders 240 euro. Voor fietsers onder de 16 jaar bedraagt de boete 50% van € 95, dus € 47,50. Kinderen onder de 12 jaar krijgen alleen een waarschuwing en worden niet beboet.

Hoe kom je aan het boetebedrag van 95 euro?

De tarieven worden vastgesteld door de minister van JenV na een advies van de commissie feiten en tarieven (CFT) van het OM. Het bedrag voor lichte voertuigen is lager dan het boetebedrag voor dezelfde overtreding in een zwaar voertuig (zo geldt bijvoorbeeld voor fietsers een boetebedrag van 40% ten opzichte van dezelfde overtreding in een zwaar voertuig zoals een auto, waarvoor het volledig boetebedrag geldt).

Mag ik de telefoon wel vasthouden als ik stil sta?

Je mag bij stilstand nog wel je telefoon vasthouden. Ook mag je een telefoon bedienen in de houder zolang je het verkeer er niet mee in gevaar brengt (dan geldt art 5 (in gevaar brengen verkeer). Je moet tenslotte wel een andere route kunnen accepteren in geval van files

Mag ik nog wel navigeren met mijn telefoon?

Het verbod gaat alleen over het vasthouden. Navigatie is ook belangrijk en kan gewoon door de telefoon in een houder te zetten of door de spraakfunctie te gebruiken Als je telefoon in een houder zit mag je hem aanraken om bv een alternatieve route te accepteren.

Waarom geldt het verbod niet voor voetgangers?

Het beste is om altijd je aandacht bij het verkeer te houden. Als verkeersdeelnemer, mag je het verkeer niet in gevaar brengen (art. 5). In dit wetsvoorstel zijn voetgangers niet meegenomen. Ze lopen op de stoep, gaan langzamer en besturen geen voertuig.

Is het dragen van koptelefoons op de fiets wel toegestaan?

Zolang je je telefoon niet vasthoudt en niet met de hand bedient, mag je muziek luisteren. Maar ook hier geldt. Je mag niet het verkeer in gevaar brengen (art. 5). Dus zorg dat je altijd het verkeer om je heen kunt horen.

Mag ik het knopje aan de draad van oordopjes bedienen?

Als je bijvoorbeeld je telefoon in je zak hebt en met oortjes muziek luistert mag je incidenteel de muziek bedienen via de afstandsbediening aan het draadje van de oortjes die je in hebt. Uiteraard is het belangrijk dat je het verkeer nog hoort. Zet de muziek niet zo hard of doe één oortje in.

Waarom mag je een smartwatch wel gebruiken?

Het is natuurlijk niet verstandig en bijna onmogelijk om te fietsen en je smartwatch te bedienen omdat je dan vaak met losse handen moet fietsen. Maar we kunnen niet van mensen verwachten voor vertrek hun horloge af te doen.

Wat is in deze context een voertuig? Mogen kinderen hun telefoon gebruiken op hun skateboard, (alle soorten) step(s) en skeelers?

Het verbod geldt voor alle in het RVV genoemde voertuigen: fietsen, snorfietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen, trams en wagens. Skateboards, skelters, stepjes en skeelers vallen niet onder het verbod zolang ze niet goedgekeurd zijn voor de openbare weg. Maar dat wil niet zeggen dat het slim is.

Mag ik een op een paard wel mijn telefoon vasthouden?

Een telefoon vasthouden mag wel op een paard, mits het niet gevaarlijk is. Een ruiter is wel een bestuurder maar niet van een voertuig en valt daarom buiten het verbod.

Een telefoon vasthouden mag niet bij het besturen van paard en wagen. Dan ben je namelijk wel bestuurder van voertuig.