Afleiding

Veel verkeersdeelnemers laten zich afleiden in het verkeer. Bijvoorbeeld door te bellen of te appen. Dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Het precieze aantal verkeersongevallen waarin afleiding een rol speelt is niet bekend. Maar dat er voor afleiding in het verkeer steeds meer belangstelling komt, vindt het ROV Oost-Nederland een positieve ontwikkeling.

Waarom focussen op afleiding?

Veel weggebruikers zijn tijdens hun deelname aan het verkeer ook met andere zaken bezig. Appen, e-mailen, luisteren naar muziek, het instellen van de navigatie, bellen of twitteren. Kortom: ze zijn afgeleid. Dit komt hun gedrag in het verkeer niet ten goede. Gelukkig erkennen veel organisaties het probleem en vragen hiervoor aandacht.

Wij vinden het belangrijk om hierbij rekening te houden met ontwikkelingen op het gebied van slimme mobiliteit. En dan met name het dilemma tussen het nut van smart mobility toepassingen (navigatie, actuele verkeersinformatie) en de risico’s van afleiding in het verkeer. Ons uitgangspunt: smart mobility ja! Afleiding nee!

Leeftijd

Verkeersdeelnemers van alle leeftijden laten zich afleiden in het verkeer: te voet, op de fiets of in de auto. Meeste aandacht gaat op dit moment uit naar fietsers en bestuurders van bijvoorbeeld auto’s en vrachtwagens.

Doelgroepen

We richten ons nog niet op een specifieke doelgroep. We weten op dit moment nog niet hoe vaak welk type verkeersdeelnemers zich laat afleiden. En waardoor precies. En invloed dit heeft op het risico van een ongeval.

Maatregelen

We ontwikkelen op dit moment een aanpak voor het thema Afleiding. Kennis is hiervoor het uitgangspunt: hoe groot is het probleem en welke mechanismen spelen een rol? We vinden het belangrijk om rekening te houden met de ontwikkelingen op het gebied van slimme mobiliteit. We verwachten dat de verschillende vormen van afleiding niet dezelfde type maatregelen vereisen. Daar waar mogelijk haakt ROV Oost-Nederland wel aan op bestaande initiatieven. Zo zorgen we voor de uitvoering van de landelijke campagne Afleiding op de Fiets en werken we samen met de politie bij controles rond het thema afleiding.