Ouderen

ROV Oost-Nederland focust op de mobiliteit van ouderen. Zowel op de fiets als in de auto. Waarom? Omdat zij naar verhouding vaker betrokken bij een (dodelijk) ongeval.

Al zijn ouderen tegenwoordig langer mobiel, hun reactiesnelheid, fysieke gesteldheid en cognitieve vaardigheden nemen af. We willen dat er minder ouderen betrokken zijn bij ongevallen. Dit doen we door aanpassingen aan de infrastructuur, met technische systemen in of aan het voertuig, educatie en voorlichting. Ook zetten we in op maatregelen die, wanneer een oudere toch betrokken is bij een ongeval, de ernst van het letsel beperken.

Leeftijd

Wij focussen op oudere verkeersdeelnemers, mensen van ongeveer 60 jaar en ouderNiet iedereen wordt op dezelfde manier oud. Er zijn dus grote verschillen in de rijvaardigheid, fysieke en mentale vermogens van personen met dezelfde leeftijd. Daarom werken we niet met exacte leeftijdscategorieën.

Doelgroepen ouderen

De verkeersveiligheid van oudere verkeersdeelnemers wordt in belangrijke mate bepaald door functiestoornissen en lichamelijke kwetsbaarheid. Beide factoren zorgen voor een verhoogd overlijdensrisico. We zien onder de ouderen twee doelgroepen: de jongere ouderen (60 tot en 74 jaar) en 75-plussers.

Maatregelen

Onze activiteiten maken ouderen bewust van hun kwetsbaarheid in het verkeer. We geven ze tips hoe ze hier mee om kunnen gaan. Dit doen we met autorijvaardigheidsritten, fietsinformatiedagen voor senioren, e-bike training voor senioren en de implementatie van een ouderen-assessment zelftest. Daarnaast onderzoekt ROV Oost-Nederland op dit moment hoe er meer goede interventies ontwikkeld kunnen worden voor ouderen.

Factsheets

Bekijk onze factsheets over verkeersongevallen met ouderen in 2017, in de provincie Gelderland en Overijssel. Zodra de ongevallencijfers over 2018 binnen zijn, verwerken wij deze ook in factsheets.

Ouderdom komt met gebreken. Met de e-biketraining leren we senioren bewust omgaan met de fysieke beperkingen van het o...

Lees verder

Met de Seniorenritten wordt de kennis van automobilisten van 60 jaar en ouder over de huidige verkeersregels en verkee...

Lees verder