Aandacht op de weg

De campagne is inmiddels afgelopen. Meer informatie over 2018 volgt.

Wist je dat je voor het lezen van een berichtje gemiddeld vijf seconden bent afgeleid? Zit je op de fiets te appen of Facebooken, dan reageer je een stuk trager op gevaarlijke situaties zoals een plotseling remmende auto of onverwacht overstekende voetganger. Het gevaar van afleiding door smartphonegebruik is groot en daarom richten we onze campagne dit jaar op het smartphonegebruik van jongeren op de fiets met als slogan: "Klap 'm dicht!". Klap je telefoonhoesje dicht en richt je aandacht op de weg wanneer je je in het verkeer begeeft.

Veilig Verkeer Nederland en TeamAlert voeren in opdracht van ROV Oost-Nederland samen deze campagne uit. Het doel van de campagne is dat er minder verkeersongevallen plaatsvinden door het gedrag van fietsende jongeren van 10 tot 18 jaar, op het basisonderwijs en middelbaar onderwijs, te beïnvloeden. Het gaat dan met name om het verminderen van het smartphonegebruik op de fiets zodat ze niet afgeleid zijn en hun aandacht op de weg houden.

klap-m-dicht.png#asset:1177:urlDoel

Het gedrag van jonge fietsers zo beïnvloeden dat zij hun smartphone niet gebruiken tijdens het fietsen en hun aandacht op de weg richten, zodat er minder ongevallen plaatsvinden door smartphonegebruik.

Doelgroep

Kinderen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs en leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Activiteiten

Gastles 'Op de fiets? Even niets…'

Looptijd: volgt

Omdat het eenvoudiger is om goed gedrag aan te leren, dan verkeerd gedrag af te leren, geeft VVN gastlessen over in groep 7 en 8. Tijdens deze lessen gaan leerlingen in discussie over de risico's van het gebruik van hun mobiel op de fiets. Ook hun ouders worden bij het onderwerp betrokken. Meer informatie: https://vvn.nl/opdefiets

FietsAlert: De scholen zijn weer begonnen

Looptijd: volgt

Brugklassers reizen vaak verder dan toen ze nog naar de basisschool gingen. Dit betekent een langere afstand, maar ook een andere route. Een FietsAlertteam van TeamAlert gaat bij een aantal middelbare scholen in Gelderland en Overijssel met jongeren (brugklassers) in gesprek over over afleiding op de fiets. Meer informatie: dominique@teamalert.nl

@TheWheelDeal

Looptijd: volgt

Bij @TheWheelDeal gaat TeamAlert met middelbare scholieren in gesprek over afleiding op de fiets en daagt hen uit om een deal met zichzelf aan te gaan: #klapmdicht; oftewel minimaal 7 dagen geen mobiel op de fiets. Meer informatie: dominique@teamalert.nl.