Aandacht op de weg

Autorijden met een telefoon in de hand mocht al niet, vanaf 1 juli is ook fietsen met de telefoon in je hand verboden. MONO rijden is ongestoord onderweg zijn. Zonder afleiding van je telefoon. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm.

Het aantal verkeersdoden en ongelukken in het verkeer nam de afgelopen jaren toe. In 2017 daalde het totale aantal verkeersdoden iets, maar in dat jaar waren er voor het eerst meer dodelijk verongelukte fietsers dan automobilisten. Een van de oorzaken die hierbij een rol spelen, is afleiding. Met name de combinatie van sociale media en verkeer is een ‘nieuwe’ en gevaarlijke ontwikkeling. De overheid wil het gebruik van sociale media in het verkeer verminderen en tegengaan. De landelijke MONO-campagne is hier een onderdeel van.

Campagne MONO

Het doel van de MONO-campagne is om minder fietsers en automobilisten sociale media te laten gebruiken tijdens het rijden. Dit door te voorkomen dat berichten binnenkomen tijdens het sturen. De campagne richt zich ook op hun sociale omgeving – de mensen die deze bestuurders een bericht sturen. Vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten. De boodschap van de campagne is: rij zonder afleiding. Rij MONO, ga ongestoord onderweg.

De MONO-campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), in samenwerking met VVN, ANWB, Flitsmeister, Fietsersbond, Nederland-ICT, TeamAlert en de gezamenlijke provincies.

Looptijd

De campagne loopt in 2020 van 6 april tot en met 11 mei en in september, oktober en november.

Verbod mobieltje op de fiets

Tegelijkertijd fietsen en appen is levensgevaarlijk. Daarom mag je vanaf 1 juli mag je niet meer fietsen met een telefoon in je hand. Dus niet meer Facebooken, bellen en navigeren terwijl je fietst. Heb je je telefoon nodig om te navigeren of te bellen? Zet hem dan in een houder op je stuur en gebruik oortjes. Word je - al fietsend - betrapt met je telefoon in je hand, dan riskeer je een boete van 95 euro.

Niet storen-apps

Je kunt je telefoon natuurlijk gewoon uitzetten, op stil zetten of onder in je tas stoppen. Mocht je op zoek zijn naar een handige 'Niet storen-app', die vind je hier:

Toolbox

ROV Oost-Nederland heeft voor haar partners een toolkit samengesteld met daarin nieuwsberichten voor de sociale media.


Maak je bedrijf MONO

Wil je jouw bedrijf of organisatie ook MONO maken? MONO Zakelijk biedt handvatten om MONO-beleid toe te passen en om MONO zichtbaar te maken binnen jouw bedrijf of organisatie.


Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de campagnewebsite op het online platform 'Daar kun je mee thuiskomen'.


Vorige Volgende