ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Dode hoek

Met het project Dode hoek leren kinderen hoe zij om veilig te handelen als zij een vrachtwagen, bus of tractor tegenkomen in het verkeer. Belangrijk, want de dode hoek is een gevaarlijke plek in het verkeer.

Het project bestaat uit verschillende lesonderdelen:

  • vooraf vullen de leerlingen (thuis) een online vragenlijst om hun kennis te meten en zich alvast te oriënteren op de problematiek van de dode hoek;
  • in de klas wordt gestart met een inleidend gesprek;
  • hierna kijken de leerlingen naar een verkeersfilm met dode hoek als thema;
  • vervolgens bespreken ze klassikaal wat er goed ging in de film en wat niet.

Daarna is het tijd om een kijkje te nemen in en om de cabine van een echte vrachtwagen! Vanaf de bestuurdersstoel zien leerlingen wat een chauffeur wel niet ziet onderweg. Zo zien ze hoe medeleerlingen in de dode hoek niet zichtbaar zijn in de buitenspiegel.

Een les wordt per klas gegeven en duurt 1½ uur. De les wordt afgesloten met een praktijktoets bij de vrachtauto, waarbij leerlingen in een nagespeelde verkeerssituatie laten zien hoe zij in een dergelijke situatie zouden handelen op de fiets. De boodschap hierbij is: blijf rechts en ruim achter de vrachtauto rijden. Als je kunt zien dat de chauffeur jou ziet, dan weet je pas dat je veilig bent.

Voor wie?

Het programma is geschikt voor leerlingen van de groepen 7 en 8.

Door wie?

Voor meer informatie kunt u voor de provincie Gelderland www.blijfuitdedodehoek.nl raadplegen of telefonisch contact opnemen met Buro TAB (074- 2914477) of Onderwijsadviesbureau 06-18372558. In de provincie Overijssel is het ook mogelijk om naast de genoemde aanbieders het project uit te laten voeren door andere (lokale) aanbieders.