Verkeersexamen

Leerlingen van groep 7 en/of 8 kunnen deelnemen aan het schriftelijk en praktisch Verkeersexamen van VVN.

Kennis over verkeersregels en veel oefenen in de praktijk is essentieel voor kinderen. Scholen dragen, samen met de ouders, de verantwoordelijkheid voor het verkeersonderwijs en de verkeersopvoeding van kinderen. VVN draagt hieraan een steentje bij met de VVN-Verkeerseducatielijn en het VVN Verkeersexamen.

Het VVN Verkeersexamen bestaat uit twee delen: een schriftelijk en een praktisch gedeelte.

Schriftelijk verkeersexamen

Jaarlijks wordt voor de groepen 7 en/of 8 het schriftelijk VVN Verkeersexamen georganiseerd. VVN verzorgt het examen sinds 1932. Met het examen stimuleert VVN gedegen verkeersonderwijs. Dat is na acht decennia van toenemende verkeersdrukte harder nodig dan ooit! Het materiaal bestaat uit een aantal handleidingen, digitaal oefenmateriaal, informatie en tips. Ieder najaar ontvangen scholen schriftelijke informatie over het bestellen van de schriftelijke verkeersexamens.

Kosten

Bekijk of dit project in jouw regio gesubsidieerd wordt.

Meer informatie

www.veiligverkeernederland.nl/verkeersexamen

Praktisch verkeersexamen

Het praktisch VVN Verkeersexamen wordt lokaal georganiseerd door de gemeente, een lokale VVN-afdeling of de school zelf. Hiervoor is geen landelijk vastgestelde datum.

Doelgroep

Kinderen van groep 7 en/of 8.

Aanpak

De kinderen leggen een fietsroute af in de buurt van de school en worden beoordeeld op hun vaardigheden in het verkeer.

Duur

April, mei en juni (let op: Citotoets in examenperiode). Organisatoren van het praktisch verkeersexamen doen er goed aan om tijdig met de scholen een datum af te spreken. Kijk voor meer informatie op de website van het Cito.

Wil je weten of en zo ja wanneer het praktisch VVN Verkeersexamen in jouw gemeente plaatsvindt, neem dan contact op met de lokale organisator of het regionale VVN-steunpunt.

Meer informatie

  • Kijk voor meer informatie over het verkeersexamen op de website van VVN.
  • Bekijk het filmpje van VVN over het praktisch verkeersexamen (de link opent op een nieuw tabblad).