Motorrijders: denk vooruit

07-05-2018

Lekker toeren over kronkelende dijkweggetjes en door glooiende landschappen. Het kwik stijgt en veel mensen halen hun motor weer van stal. Ieder voorjaar moeten motorrijders en het overige verkeer weer even aan elkaar wennen. Dat zien we helaas terug in de ongevallencijfers. 

Volgens Arjan Everink van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging kunnen motorrijders zelf maatregelen nemen om ongevallen te voorkomen. “Ben je bewust dat je kwetsbaar bent en zorg dat je gezien wordt.”

“Iedere motorrijder weet hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn en te zorgen dat hij zijn materiaal op orde heeft. Daar wordt tijdens de rijopleiding al op gehamerd”, vertelt Arjan Everink. “Wat minstens zo belangrijk is, is dat zij zich bewust zijn van hun kwetsbaarheid in het verkeer. Motorrijders worden regelmatig over het hoofd gezien door andere weggebruikers. En daarbij trekt de motorrijder meestal aan het kortste eind.”

Niet gezien

Dit blijkt ook uit onderzoek van het SWOV. 70% van de automobilisten die betrokken zijn bij een ongeval met een motor, geeft toe dat zij de motor niet gezien hebben. Terwijl 70% van de motorrijders aangeeft de auto wel gezien te hebben. Wat gaat hier mis? “Automobilisten kijken wel, maar nemen vaak niet echt waar. Ze zien de motor dus wel, maar registreren het niet echt, waardoor ze te laat reageren of helemaal niet. Dit komt doordat een motor een andere vorm heeft dan een auto, smal en hoog. Daardoor kun je de afstand tot en de snelheid van de motor minder goed inschatten. Ook kan de motor door zijn vorm precies achter de verticale ‘balk’ tussen de voorruit en het linker portier wegvallen.” 

De gemiddelde automobilist is dus niet bepaald gefocust op motoren in het verkeer. Maar ook de motorrijder zelf gedraagt zich soms alsof hij in de auto zit en niet op de motor. Dit is volgens Arjan te verklaren. “De gemiddelde motorrijder rijdt 3000-3500 kilometer per jaar op de motor en zo’n 20.000 in de auto. Doordat hij veel meer in de auto zit, denkt hij vaak als automobilist. Ook als hij op de motor zit. Dat gebeurt automatisch, maar kan in kwetsbare situaties erg gevaarlijk zijn. Als motorrijder zit je immers niet in een veilige kooiconstructie! Gelijk of ongelijk is een mooie discussie voor verzekeraars, maar onderaan de streep ben je altijd de verliezer.”

Vooruitdenken

“Rij altijd op die positie dat de automobilist je niet over het hoofd kan zien. Denk een paar stappen vooruit, zodat je de fouten van andere weggebruikers opvangt. Gebruik je motor waarvoor hij bedoeld is, maar wees je bewust van je eigen kwetsbaarheid. Door je snelheid, positie op de weg, verlichting en (felle) kleding kun je ervoor zorgen dat andere weggebruikers je niet alleen zien, maar ook echt waarnemen.”

Vorige Volgende