ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Maak het jezelf gemakkelijk

Geplaatst op 03-06-2019

Het is een automatisme geworden. Zodra ik een biepje, pliepje of een rinkel hoor, graait mijn hand al automatisch naar mijn telefoon. Zonder erbij na te denken. Pas als mijn hand al een heel eind onderweg is naar telefoon, wordt mijn hoofd wakker. “Ho eens even, moet ik echt direct NU kijken wat mijn telefoon te melden heeft? Of kan het wel even wachten omdat ik net op de fiets zit, in een winkel sta, in gesprek ben, of iets anders aan het doen ben waar ik mijn aandacht bij moet houden?”

Meestal ben ik op tijd om mijn hand af te remmen en de telefoon in de jas of tas te laten. Dat bericht bekijk ik wel wanneer het mij uitkomt en niet wanneer het binnenkomt. Maar het automatisme om direct mijn telefoon te willen pakken zodra dat ding een geluidje maakt, is een hardnekkige gewoonte geworden. Die leer ik mezelf niet zomaar af.

Kwetsbaar op die fiets

Toch zal het wel moeten. En niet alleen ik moet eraan geloven, iedereen. Want vanaf 1 juli is het verboden om je telefoon in je hand te hebben als je op de fiets zit. En dat is een goede zaak. Als gedragsdeskundige verkeersveiligheid weet ik uit de praktijk hoe kwetsbaar fietsers zijn in het verkeer. En als je op de fiets met je telefoon bezig bent, dan ben je er niet helemaal bij met je hoofd. Dan is je aandacht niet op de weg gericht, maar op het schermpje in je hand. En dat kan levensgevaarlijk zijn.

Dus we moeten onszelf de gewoonte aanleren om niet meer bereikbaar te willen zijn als we onderweg zijn. En het moet weer heel normaal worden om met twee handen aan het stuur te fietsen en je aandacht op de weg te richten. Dat is lastig, want gedrag pas je niet zomaar aan. Maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken.

Geluid uit

Als ik eraan denk zet ik voordat ik op de fiets of in de auto stap, standaard het geluid uit. Want als ik geen bliepjes hoor, komt mijn hand niet in de verleiding om direct het toestel te grijpen en hou ik mijn aandacht op de weg. Er zijn ook handige apps die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je geen berichten kunt ontvangen als je onderweg bent.

Hou je handen aan het stuur en je hoofd bij het verkeer. Dan wordt het vanzelf een automatisme.

Tips

  • Vraag je partner, kinderen of vrienden voor vertrek een appje te sturen, zodat je weet dat ze onderweg zijn.
  • Bewaar je telefoon onderin je tas in plaats van in je jaszak of broekzak.
  • Gebruik je je telefoon als navigatie? Zet dan een houder op het stuur.
  • Stel je telefoon in op MONO.
Linda Looijmans
Gedragsdeskundige verkeersveiligheid