ROV Oost-Nederland stopt als samenwerkingsverband

Vanaf 1 januari 2022 is verkeersveiligheid onderdeel van het provinciale beleid van Gelderland en Overijssel. Lees verder.

Naar hoofdinhoud

Op de fiets

Geplaatst op 26-06-2018

Bij mijn ouders op de kapstok prijken sinds kort twee fietshelmen. Een fluorescerende en een helm die er uitziet als een ijsmuts. Ze detoneren met de rest van de hal, waar eikenhout, donkerbruine mantels en vaste vloerbedekking de boventoon voeren. Ik moet glimlachen als ik die twee helmen zie liggen. Het lijkt soms of de helmen zelf ook niet helemaal begrijpen wat ze daar doen. Hoe ze in hemelsnaam in de keurige hal van mijn ouders terecht zijn gekomen.

Mijn ouders zijn echte kilometervreters op de e-bike. Er zijn al vele kilometers gemaakt op de Twentse en Drentshe fietspaden. Ook op vakantie gaan de e-bikes achterop de auto mee.

En toen ging het mis

Zo ook op fietsvakantie in Zuid-Limburg. Alleen is dat wel even wat anders dan die vlakke wegen in Oost-Nederland. Heuveltje op gaat prima op de e-bike maar heuveltjes af is toch een andere verhaal. Daar ging het mis. Mijn moeder slipte bij een afdaling door los zand en kwam hard ten val. Resultaat: veel pijn, ziekenhuisbezoeken en een korset. En dat zette haar aan het denken: stel ik was op mijn hoofd gevallen wat zou er dan zijn gebeurd? Toen ze voldoende was hersteld om weer te gaan fietsen, heeft ze toch de stap gezet. Bij een speciaalzaak kocht ze voor haarzelf twee helmen.

Twee? Ja een luchtige helm voor de zomer en warme helm voor de winter. Want fietsen doet ze immers het hele jaar door. Maar pa dan? Die is nog niet zover. Die denkt dat hij geen helm nodig heeft. Hij was toch niet van de fiets gevallen.

En dit is nu precies waar het in ons werk om gaat. Verkeersdeelnemers onderschatten de risico’s en overschatten hun eigen vaardigheden. Daar ligt, niet alleen voor ons alle professionals, maar ook voor de sociale omgeving van senioren de uitdaging. Hoe houden we ouderen fit en actief maar ook veilig?

Op cursus

Een e-biketraining kan uitkomst bieden, al merk ik dat mijn ouders – net als veel andere ouderen – daar niet direct warm voor lopen. Als je niet oppast wordt de suggestie om een training te volgen als beledigend opgevat. Want ze kunnen toch fietsen? Dat doen ze al hun hele leven! Maar niet op een e-bike, is mijn verweer. En het kan nooit kwaad om je elektrische fiets nog beter te leren kennen. Om eens van een deskundige te horen hoe je bijvoorbeeld het beste kunt op- en afstappen. Hoe je de trapondersteuning het beste gebruikt. Dat soort praktische dingen leer je tijdens de training, die speciaal voor de oudere fietsers is ontwikkeld door de Fietsersbond. Zodat zoveel mogelijk senioren nog heel veel jaren veilig en met veel plezier op hun elektrische fietsen kunnen blijven fietsen.