Opvallen

​Thijs Homan, ROV Oost-Nederland, schrijft waarom hij de fietsverlichtings-campagne belangrijk vindt.

Het was een erecode onder scholieren, tegemoetkomende fietsers móest je waarschuwen. "Pas op, om de hoek, politie, fietslichtcontrole!" Snel drukte je de dynamo tegen het voorwiel en hoopte je dat je verlichting het niet begeven had. Had je pech dan zat er niets anders op dan het hele stuk omfietsen of schijnheilig met de fiets aan de hand langs de agenten te wandelen.

Zodra de wintertijd was ingegaan, was fietsverlichting het onderwerp van gesprek op het schoolplein. Wie was er gepakt en wie had de agenten onopvallend weten af te schudden? Het ging trouwens geen seconde over veiligheid. Dat je praktisch onzichtbaar bent zonder fietsverlichting interesseerde je geen biet. Automobilisten moesten dan maar gewoon beter opletten. Je waande je onkwetsbaar, de wereld draaide toch om jou?!

Ik val op

Ook bij ROV Oost-Nederland is fietsverlichting het onderwerp van gesprek als de dagen korter worden. Want dan start onze 'Ik val op' campagne. Ook dit seizoen ging ons campagneteam de straat op. Tijdens 50 acties in Gelderland en Overijssel monteerden we goed werkende fietsverlichting en deelden we gadgets uit aan voorbijgangers met goede fietsverlichting. In totaal zijn er 2054 setjes fietsverlichting gemonteerd (gemiddeld 42 per actie) en zijn er 4118 gadgets uitgedeeld (gemiddeld 84 per actie). De belangrijkste doelgroep van deze campagne zijn jongeren van 12 tot 24 jaar.

Gewoon vergeten

Want bijna de helft van de jongeren fietst zonder goede verlichting. Omdat de verlichting kapot is (zegt 68 procent), de batterijen leeg zijn (aldus 48 procent), of ze het gewoon vergeten (41 procent). Hoe gevaarlijk dat is, ervaren jongeren pas als ze zelf gaan autorijden. Want dan ontdek je dat fietsers zonder licht praktisch onzichtbaar zijn. Ik weet nog hoe erg ik de eerste keer schrok van een in het donker overstekende fietser vlak voor mijn auto.

Keukenla vol lampjes

Daarom zorg ik altijd voor goede verlichting op mijn fiets. Aan het begin van de herfst koop ik ieder jaar een hele lading extra fietslampjes. Een paar voor in de jaszak, een paar voor in de tas, een extra setje in de keukenla voor als de batterijen op zijn. En ook als ik 's avonds ga hardlopen, hang ik lampjes om mijn armen en benen. Overdreven? Welnee! Ik val liever op!