Graag gezien!

Lekker toeren over kronkelende dijkweggetjes en door glooiende landschappen. Het kwik stijgt en veel mensen halen hun motor weer van stal. Ieder voorjaar moeten motorrijders en het overige verkeer weer even aan elkaar wennen. Met de campagne Graag gezien geeft het Motorplatform tips aan automobilisten én motorrijders. Tips die wij graag met je delen, deel ze vooral ook in jouw netwerk.

Motorrijders worden regelmatig over het hoofd gezien in het verkeer. Uit onderzoek van het SWOV blijkt dat 70% van de automobilisten die betrokken zijn bij een ongeval met een motor, geeft toe dat zij de motor niet gezien hebben. Terwijl 70% van de motorrijders aangeeft de auto wel gezien te hebben. Bij een ongeval trekt de motorrijder meestal aan het kortste eind.

Zien vs. waarnemen

Wat gaat er mis? Automobilisten kijken wel, maar nemen vaak niet echt waar. Ze zien de motor dus wel, maar registreren hem niet echt, waardoor ze te laat reageren of helemaal niet. Dit komt doordat een motor een andere vorm heeft dan een auto, smal en hoog. Daardoor schat je als automobilist de afstand tot en de snelheid van de motor minder goed in. Ook kan de motor door zijn vorm precies achter de verticale ‘balk’ tussen de voorruit en het linker portier wegvallen. Hoe zorg je er als motorrijder voor dat andere weggebruikers je niet alleen zien, maar ook echt waarnemen? Door je snelheid, positie op de weg, verlichting en (felle) kleding.

Door je snelheid, positie op de weg, verlichting en (felle) kleding kun je ervoor zorgen dat andere weggebruikers je niet alleen zien, maar ook echt waarnemen.

Tips voor de motorrijder

  • Wees je ervan bewust dat je kwetsbaar bent en zorg dat je gezien wordt.
  • Laat je zien: kies de juiste positie op de weg, pas je rijgedrag aan aan het overige verkeer.
  • Doe je verlichting aan, draag (felle) opvallende kleding
  • Denk een aantal stappen vooruit, zo vang je de fouten van andere weggebruikers op
  • Zorg ervoor dat je je materiaal op orde hebt


Tips voor de automobilist

  • Kijk zorgvuldig. Scan niet alleen je omgeving, kijk twee keer. Een motor heeft een andere vorm dan een auto, waardoor je de afstand en snelheid van de motor minder goed inschat.
  • Kijk goed en regelmatig in uw spiegels.


Meer lezen over zichtbaarheid en motorrijders? Kijk op het Motorplatform. Of lees het interview met Arjan Everink van de KNMV uit onze nieuwsbrief van mei 2018.


Sociale media

Ook delen? Gebruik bijvoorbeeld onderstaande tweets. Of kijk op het Motorplatform voor meer inspiratie en tips.


Tweet

De motor van stal? Zorg dat je gezien wordt. Door je snelheid, positie op de weg, verlichting en (felle) kleding zorg je ervoor dat andere weggebruikers je niet alleen zien, maar ook echt waarnemen. #graaggezien


Tweet

Voorjaar! Veel motorrijders gaan weer lekker toeren. Een automobilist ziet heb - doordat een motor een andere vorm heeft dan een auto - snel gauw over het hoofd. Kijk dus goed. Zie jij ze? #graag gezienVorige Volgende