Go MONO op middelbare scholen

12-03-2020

Team Alert gaat de komende maanden langs middelbare scholen in Oost-Nederland met de interactieve les Go MONO. Hiermee willen ze jongeren overtuigen dat het normaal is om ongestoord onderweg te zijn en je niet af te laten leiden door je mobiele telefoon. Leerlingen van het Corlaer College in Nijkerk deden mee aan Go MONO. Docent Jaco Koster is enthousiast: “Het vergroot de bewustwording, ik vind het een aanrader.”

Vanwege het Corona-virus zijn de lessen tijdelijk stopgezet. Zodra de scholen weer open zijn, start TeamAlert weer met GO MONO.


Veel jongeren bellen, checken hun social media of appen als ze aan het verkeer deelnemen op de fiets. En dat is niet alleen gevaarlijk, het is sinds vorig jaar ook verboden. Jaco Koster is docent Engels, geschiedenis, maatschappijleer & MMC op het Corlaer College in Nijkerk. Eerstejaars leerlingen op zijn school deden mee aan Go MONO. Jaco: “Wat mij opviel was dat alle leerlingen de hele les betrokken bleven, niemand haakte af. De les is interactief, iedereen komt aan bod, waardoor er leuke geanimeerde gesprekken ontstaan. De meeste leerlingen kennen de uitdrukking MONO wel en veel weten ook wel dat het gevaarlijk is om te appen op de fiets. Zo kent bijna iedereen wel een verhaal van iemand die eens onderuit is gegaan op de fiets omdat hij of zij met de mobiel bezig was. Maar het blijft belangrijk om jongeren bewust te maken van de gevaren. Ik denk dat deze les een goede reminder is om MONO tussen de oren te krijgen bij de jongeren.”

Nog lang over gesproken

Jaco verwacht dat de boodschap van de les beklijft bij de leerlingen. “Het is een les waar de meeste leerlingen zeker nog over na zullen praten thuis. Al was het maar om hun ouders te corrigeren als zij niet het goede voorbeeld geven. Want dat is iets wat ze op deze leeftijd natuurlijk heel graag doen.”

Jong geleerd

Op veel middelbare scholen in de regio is Team Alert de komende periode actief. Ook op basisscholen is deze maanden extra aandacht voor MONO. Daar verzorgt Veilig Verkeer Nederland diverse gastlessen.Vorige Volgende