Alcohol en verkeer vast onderdeel training barvrijwilligers

12-03-2020

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Dat hoef je de bierbrouwers van Grolsch niet te vertellen. Daarom zet het bedrijf bewust in op het bevorderen van verantwoord alcoholgebruik. Daarbij werkt de brouwer samen met het programma Rijden Zonder Invloed van ROV Oost-Nederland. En dat leidt tot mooie resultaten, zoals de face-to-face Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA) training voor barvrijwilligers in sportkantines en bij studentenverenigingen. Dankzij de samenwerking heeft de vraag ‘hoe kom je straks thuis’ een prominente plek gekregen in de training.

Jaap Hulshof is Manager Corporate Sponsoring & Corporate Events bij Koninklijke Grolsch: “Natuurlijk willen we als brouwer graag bier verkopen. Maar tegelijkertijd willen we ook waken voor de schadelijke effecten van onverantwoord alcoholgebruik. Want als je met drank op achter het stuur stapt, breng je niet alleen jezelf maar ook anderen in gevaar. Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid en zetten daarom actief in op onder andere alcoholpreventie in het verkeer. Daarbij trekken we samen op met het programma Rijden Zonder Invloed van het ROV Oost-Nederland.”

IVA training

De Instructie Verantwoord Alcoholschenken is verplicht voor iedereen die wel eens vrijwillige bardiensten draait bijvoorbeeld in een sportkantine. Deelnemers leren hoe ze om kunnen gaan met lastige situaties. Je kunt een IVA training online volgen, maar Grolsch biedt de training sinds kort ook aan als face-to-face training. Dankzij de samenwerking met Rijden Zonder Invloed heeft het onderwerp alcohol en verkeer een prominente plek gekregen in de training. Jaap: “De vraag hoe je voorkomt dat mensen alcohol drinken terwijl je weet dat ze nog moeten rijden, bleek erg actueel bij barvrijwilligers. Daarom besteden we er in de training ook specifiek aandacht aan. Het voordeel van de face-to-face training is dat je bijvoorbeeld kunt werken met rollenspellen. Je oefent gesprekken met elkaar en je wisselt ervaringen uit met andere barvrijwilligers.”

Mooie samenwerking

Het is niet de eerste keer dat Grolsch samenwerkt met Rijden Zonder Invloed. In het verleden leidde deze samenwerking al tot voorlichting voor middelbare scholieren bij de brouwerij, en een gezamenlijke campagne tijdens de Military in Boekelo. De face-to-face IVA training die Grolsch heeft ontwikkeld in samenwerking met Rijden Zonder Invloed en bierbewustzijn.nl is een ander voorbeeld van deze samenwerking. Jaap: “Onze boodschap: geniet van een lekker glas Grolsch, maar doe het wel verantwoord.”

Bekijk hier een impressie van de eerste face-to-face IVA training van Grolsch.


Vorige Volgende