Rijden Zonder Invloed 100% coronaproof

16-09-2020

Een zomer zonder festivals en evenementen. Voor het campagneteam van Rijden Zonder Invloed ging er een dikke streep door de agenda. Ondanks dat is het gelukt om deze zomer bijna net zoveel mensen te bereiken als tijdens een regulier jaar. Pieter Folkertsma van Rijden Zonder Invloed vertelt hoe dat kan.

Pieter: “Het is een heel raar jaar geweest. Eerst is alles in maart van de ene op de andere dag stil komen te liggen en ondanks dat hebben we de meest succesvolle zomer ooit gehad. Daar zijn we zelf ook nog een beetje beduusd van.”

Zonder is de norm

Rijden Zonder Invloed (RZI) is een initiatief van het ROV Oost-Nederland en wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Responsible Young Drivers, Keijzer en XTNT. Het campagneteam van RZI gaat langs scholen, verenigingen en is te vinden op festivals en evenementen. Bijvoorbeeld met alcohol- en drugstesten, maar ook met gastlessen en verschillende rijsimulatoren. Overal met als doel om het gesprek aan te gaan en mensen te overtuigen dat rijden zonder invloed van alcohol, drugs of zware medicijnen de norm is.

Interventies op 1,5 meter

Pieter: “Toen op 14 maart het land op slot ging, zijn wij ook gestopt met al onze werkzaamheden en hebben we de tijd genomen om ons te beraden op de nieuwe werkelijkheid. We zijn 8 weken bezig geweest om voor al onze interventies een veilige variant te ontwikkelen, die we op 1,5 meter kunnen uitvoeren. Dat namen we heel serieus. We hebben gewerkt met levensgrote plattegronden en allerlei aanpassingen gedaan in onze werkwijze. Vervolgens is alles getoetst door de GGD’s en de Veiligheidsregio’s. Zij oordeelden dat onze interventies veilig zijn en passen binnen alle richtlijnen van het RIVM. Bovendien hebben we in nauw overleg met de provincies Gelderland en Overijssel afgesproken dat we in alle communicatie aangeven waarom het ook in deze tijd belangrijk is om door middel van interventies aandacht te blijven houden voor Rijden Zonder Invloed en dat we dit doen volgens de RIVM-richtlijnen. We konden weer op pad."

Nieuwe plekken en locaties

Maar waar ging de reis deze zomer naartoe? Want de evenementen en festivals waar het campagneteam normaal gesproken te vinden is, gingen niet door. Pieter: “Dankzij onze contacten met de gemeenten, konden we een heel accuraat beeld krijgen van waar onze doelgroep zich bevond. Mensen waren te vinden op stadsstranden en op pleinen, in parken, op terrassen en bij recreatieplassen. Met onze aangepaste coronaproof elektrische bakfietsen zijn we deze zomer langs al die plekken gegaan en hebben we de mensen opgezocht. We riepen daarbij op verschillende manieren telkens het publiek actief op om zich aan alle richtlijnen te houden. En dat werkte heel goed! We zijn de hele zomer op pad geweest en hebben bijna net zoveel mensen bereikt als andere jaren.”

Pionieren in coronatijd

Al was het soms wel pionieren in de coronazomer, maar al doende leert men. Pieter: “Hygiëne is natuurlijk ontzettend belangrijk. Dus de alcoholtests moesten goed ontsmet worden. Alleen raakt een alcoholmeter van slag, als je het reinigt met een middel op basis van alcohol. Opeens was iedereen volgens de meter dronken. Tegen dat soort dingen loop je dan aan in de praktijk, het is pionieren. Gelukkig hebben we overal een veilige en verantwoorde oplossing voor gevonden.”

Terug naar school

Ook de interventies op scholen gaan binnenkort weer van start en daar is Pieter blij om. “Ik merk echt dat er vanuit de scholen weer heel veel vraag is naar onze interventies. Ook de middelen die we daar inzetten zoals de 3D tripping simulator, hebben we uiteraard helemaal aangepast, zodat we ze veilig kunnen gebruiken. Terugkijkend op deze periode ben ik blij dat we vanaf het begin de tijd hebben genomen om al onze middelen kritisch tegen het licht te houden en aan te passen. Het was soms een zoektocht, maar ik ben blij dat we het zo gedaan hebben. Natuurlijk volgen we de actualiteit en de richtlijnen van het RIVM op de voet, omdat er nog steeds heel veel onduidelijkheid is over de verspreiding van het virus. Als het nodig is, gaan we weer opnieuw naar de tekentafel om aanpassingen te doen, daarin willen we geen enkel risico lopen. Het was een avontuurlijke zomer, ik ben trots dat we ondanks alles zoveel mensen bereikt hebben.”
Volgende