Gratis advies over oudere verkeersdeelnemers

16-09-2020

Dé oudere bestaat niet. Maar ouderen zijn wel een kwetsbare groep in het verkeer. Hoe communiceer je effectief en overtuigend met verschillende typen ouderen over hun veiligheid in het verkeer? En hoe zorg je ervoor dat ouderen zo lang mogelijk veilig, comfortabel en verantwoord blijven deelnemen aan het verkeer? Kwesties waar het ROV Oost-Nederland zich dagelijks mee bezig houdt. Met het programma Doortrappen én tijdens de online summerclass dienen zich verschillende mogelijkheden aan.

Veilig blijven fietsen

Het programma Doortrappen is een landelijk initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Doortrappen motiveert ouderen om zelf maatregelen te nemen om met plezier, comfortabel én veilig te blijven fietsen. Het lokale netwerk rondom de oudere in elke gemeente helpt daarbij. Het ROV Oost-Nederland stimuleert gemeenten in Gelderland en Overijssel om met Doortrappen aan de slag te gaan. Linda Oberink, adviseur verkeersveiligheid, vertelt hoe we dat doen. “We bieden gemeenten en partners gratis vrijblijvende kwartiermakerssessies aan. Tijdens deze sessies komen verschillende partijen uit een gemeente bij elkaar. Denk aan mensen van de ouderenbond, sportcoaches, het verenigingsleven, VVN’ers, mensen van de Fietsersbond, ANWB en welzijnsmedewerkers. Ze brengen tijdens de eerste sessie met elkaar in kaart welke locaties, evenementen, organisaties en personen er zijn die in contact staan met de ouderen. Zo brengen we in beeld waar mogelijkheden liggen in de gemeente om laagdrempelig tips en ideeën voor Doortrappen te delen. Tijdens de tweede sessie wordt gekeken hoe je Doortrappen ook organisatorisch kunt inbedden. Na deze sessies ontvangen de deelnemers een overzicht met de belangrijkste conclusies en tips en adviezen waarmee ze aan de slag kunnen. Doordat we gelijk het netwerk rondom ouderen benutten, ontstaat er veel draagvlak voor Doortrappen.”

Doe mee met Doortrappen

Doet jouw gemeente al mee? Inmiddels zijn 13 gemeenten bij Doortrappen betrokken. De kwartiermakerssessies zijn voor alle gemeenten in Gelderland en Overijssel gratis beschikbaar. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Linda Oberink. De sessies worden begeleid door Miranda Thüsh. Zij schreef een blog waarin ze meer vertelt over de werkwijze van Doortrappen in Oost-Nederland.

Persona’s als hulpmiddel

Ook tijdens de online summerclass die het ROV Oost-Nederland deze zomer organiseerde voor haar partners stond de oudere centraal. Adviseur Verkeersveiligheid Linda Looijmans vertelt waarom. “Ouderen zijn en blijven een kwetsbare doelgroep in het verkeer. Ik merk dat veel gemeenten met hetzelfde vraagstuk zitten; hoe bereik je oudere verkeersdeelnemers. Want dé oudere bestaat immers niet. Sommigen overschatten zichzelf, anderen hebben juist meer zelfvertrouwen nodig om mobiel te kunnen blijven. Vaak zijn ze ervan overtuigd dat ze nog veilig fietsen of autorijden. Maar wat kun je doen als dat niet zo is? Daar heeft bureau Ideate iets voor bedacht. Tijdens de online summerclass presenteerde Renske Bouwknegt van bureau Ideate persona’s als hulpmiddel om beter met ouderen te communiceren. Deze persona’s staan symbool voor verschillende type mensen. Ze kunnen helpen om een boodschap zo af te stemmen, zodat mensen zich aangesproken voelen.”

Wie meer wil weten over de persona’s en hoe je ze in kunt zetten, kan contact opnemen met Renske Bouwknegt.

Vorige Volgende