Alcokart

​De Alcokart is een speciale kart voorzien van een "rijden onder invloed" stand. Hierdoor zal de kart reageren alsof de bestuurder onder invloed van alcohol is.

In de Alcokart nemen twee deelnemers plaats, een bestuurder en passagier. Deze krijgen vervolgens een korte instructie en mogen een uitgezet parcours afrijden.

De eerste ronde op het parcours wordt gewoon 'nuchter' gereden. Hierbij reageert de kart zoals een normale auto en kan de bestuurder er aan wennen. Bij de volgende ronde is dit anders; het team schakelt dan de 'alcoholeffecten' in. Dit zorgt ervoor dat de kart zich gaat gedragen zoals een dronken bestuurder dat zou doen: hij heeft moeite met sturen en reageert vertraagd. Hierdoor gaat het rijden een stuk lastiger en is de kans groot dat de kart de bocht uit vliegt, net zoals wanneer iemand dronken achter het stuur zit. Er is echter één groot verschil; het team heeft de mogelijkheid de Alcokart op afstand te laten stoppen, dit om echte ongelukken te voorkomen. Wanneer ook de tweede ronde is afgelegd krijgen de deelnemers een briefing waarin hun ervaringen worden besproken.

Praktische informatie

Er moet ruimte beschikbaar zijn voor het parcours (minimaal 20x20m).

Het lespakket wordt uitsluitend gegeven aan leerlingen vanaf 15/16 jaar oud, vanaf de vierde klas of hoger.

Kosten

Dit project is onderdeel van ons programma Rijden Zonder Invloed. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan dit project. Wel willen we graag dat er minimaal 60 leerlingen meedoen aan dit debat, in klassen van minimaal 20 personen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over dit project contact op met Pieter Folkertsma van Responsible Young Drivers (mail naar (pieter@ryd.nl) of kijk op www.rijdenzonderinvloed.nl/doe-mee/.

Vorige Volgende