Fietsverlichtingscampagne 2020 is AAN

02-11-2020

De wintertijd luidt de start in van de jaarlijkse fietsverlichtingscampagne van ROV Oost-Nederland. Dit jaar krijgt het begrip ‘veiligheid voorop’ een extra betekenis. Het campagneteam zorgt er namelijk voor dat alle interventies veilig uitgevoerd kunnen worden in coronatijd. Van rinkelende bellen tot schepnetjes vol fietslampjes, aan alles is gedacht.

Annelien Venema van Bureau Kragten zorgt samen met haar collega Senna Heijen voor de uitvoering van de campagne in Gelderland en Overijssel. En die is dit jaar anders dan voorgaande jaren. Annelien: “We houden met al onze acties rekening met de maatregelen rondom het coronavirus. We gaan met fietsers in gesprek over fietsverlichting, uiteraard doen we dat op 1,5 meter afstand en met een mondkapje. Fietsers zonder verlichting krijgen van ons een setje duurzame oplaadbare fietslampjes, die we overhandigen met behulp van een schepnet - zodat we ze niet aan hoeven te raken. In plaats van een high five op het eind, rinkelen mensen met een gedesinfecteerde handbel. Hiermee onderstrepen ze de afspraak die ze met ons en met zichzelf maken om niet meer zonder licht te fietsen. We zorgen ervoor dat er geen opstoppingen ontstaan en dat het nooit drukker wordt dan de voorgeschreven richtlijnen van het RIVM. Op deze manier hopen we zoveel mogelijk fietsers in heel Overijssel en Gelderland op een positieve én veilige manier aan te kunnen spreken.”

AAN

Niet alleen de interventies op straat zijn aangepast, ook de uitingen van de fietsverlichtingscampagne hebben een frisse nieuwe look gekregen. ‘AAN in het donker’ is de nieuwe slogan van de campagne. Maar de achterliggende boodschap is ongewijzigd. Linda Oberink, verkeersveiligheidsadviseur bij ROV Oost-Nederland vertelt: “Zorg voor goedwerkende fietsverlichting, dat is ook dit jaar de boodschap. Want met goede verlichting ben je beter zichtbaar in het donker en daarmee neemt de kans op een ongeluk met ongeveer 20 procent af. En dat is zeker dit jaar belangrijk, omdat uit de cijfers blijkt dat mensen in coronatijd meer zijn gaan fietsen. We zien dat met name jongeren regelmatig zonder licht fietsen. Daarom richten we ons in deze campagne op deze doelgroep.”

Promotiepakketten

Naast de interventies op straat is het ook mogelijk voor scholen, verenigingen en jongerenorganisaties in Gelderland en Overijssel om een gratis promotiepakket aan te vragen. Hiermee kunnen ze zelf op hun school of vereniging het belang van goede fietsverlichting onder de aandacht brengen. In de promotiepakketten zitten onder andere kleine fietslampjes, de zogenaamde ‘thuiskomertjes’.

Gratis voor gemeenten

ROV Oost-Nederland wil in zoveel mogelijk plaatsen in Overijssel en Gelderland campagne voeren. Hier zijn voor de gemeenten geen kosten aan verbonden. Wilt u dat het campagneteam ook in uw gemeente langskomt? Neem dan vrijblijvend contact op met Annelien en Senna via fietsverlichtingscampagne@kragten.nl. Via dit mailadres zijn ook de gratis promotiepakketten aan te vragen. De campagne loopt nog tot februari 2021.

Kijk voor meer informatie over AAN in het donker op de campagnepagina.

Vorige Volgende