Gedragsdeskundige Linda Looijmans: “Helemaal op mijn plek”

18-12-2018

Met een master gedragsverandering op zak en 11 jaar ervaring als communicatieadviseur op het gebied van mobiliteit, zit Linda Looijmans bij het ROV Oost-Nederland helemaal op haar plek. Sinds september is Linda gedragsdeskundige verkeersveiligheid bij het ROV. Ze houdt zich bezig met afleiding in het verkeer, smart mobility en jonge automobilisten.

Linda: “Afleiding is op dit moment een heel actueel thema. De MONO campagne is nog niet zo lang geleden van start gegaan en in de zomer van 2019 wordt het app-verbod voor fietsers ingevoerd. Aan mij de uitdaging om samen met onze partners te kijken hoe we dit in Oost-Nederland extra onder de aandacht kunnen brengen. Handhaving is daarbij heel belangrijk, maar ook educatie. Hoe vertaal je het app-verbod op de fiets in een boodschap die bijvoorbeeld middelbare scholieren aanspreekt waardoor ze hun gedrag aanpassen. Dat is één van de mooie uitdagingen waar ik mee bezig ben.”

Gevaar herkennen

“Ook de jonge automobilisten zijn een interessante doelgroep. Zo bieden we bijvoorbeeld de rijvaardigheidstraining TRIALS aan, die de beginnende automobilist traint om gevaar in het verkeer te herkennen. Dat doen ze onder andere via een online module, maar ook met een anti-slipcursus en het rijden in een vrachtwagen om meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de dode hoek. Een heel belangrijk onderdeel van TRIALS is dat je als deelnemer ook in gesprek gaat met je sociale omgeving. Op deze manier trekken we verkeersveiligheid breder en proberen we ook dwarsverbanden te leggen met andere thema’s die voor jongeren belangrijk zijn. Dat is één van de conclusies van de herijking van de verkeerseducatie die we op deze manier in de praktijk brengen.”

Vorige Volgende