Nieuw gezicht: Erik Fikkert wil ouderen betrekken bij het verkeer

08-11-2018

Erik Fikkert (27) werkt sinds dit najaar bij het ROV Oost-Nederland. Hij studeerde toegepaste psychologie en is bij het ROV verantwoordelijk voor het thema ouderen. Erik: “Ik zoek naar laagdrempelige manieren om de ouderen te betrekken bij verkeersveiligheid.”

Erik: “De les die we hebben geleerd van de herijking verkeerseducatie is dat het de moeite loont om je boodschap vaker en op andere plekken over het voetlicht te brengen. Dat betekent de samenwerking zoeken met partijen die niet per sé met verkeersveiligheid bezig zijn, maar die wel in contact staan met ouderen.”

Hoe pak je dat aan?

“Je hebt bijvoorbeeld rijlessen speciaal voor ouderen, om te zorgen dat ze veilig aan het verkeer kunnen blijven deelnemen. De resultaten van dit soort rijlessen zijn goed en er is ook vraag naar, maar je bereikt er maar een kleine doelgroep mee. Namelijk de mensen die er zelf al voor kiezen om zo’n training te volgen. Ik wil graag meer ouderen bereiken, ook de mensen die niet bewust bezig zijn met verkeerveiligheid en daar niet naar op zoek zijn. Dat betekent samenwerken met andere partijen. Misschien moeten we, ik noem maar even wat, met een stand op de Libelle zomerweek gaan staan, of op de huishoudbeurs. Dat zijn allemaal opties die de moeite waard zijn om te onderzoeken.”

Wat heb jij met verkeersveiligheid?

“Ik heb toegepaste psychologie gestudeerd, dus ik weet veel over gedragsverandering. Maar het vakgebied verkeer is nieuw voor mij. Ik vind het heel leuk om mij hier in te verdiepen en er meer over te leren. Bij het ROV kan ik mijn kennis van sociale psychologie koppelen aan verkeersveiligheid.”

Is je eigen gedrag in het verkeer veranderd, sinds je bij het ROV werkt?

“Ja misschien wel een beetje. Ik was al nooit een racemonster in het verkeer, maar nu let ik extra goed op als ik in de auto zit. En ook op de fiets kijk ik met andere ogen naar het verkeer dan voorheen. Nu heb ik het bijvoorbeeld door als een wegontwerp ‘seniorenproof’ is en observeer ik hoe ouderen op de fiets zitten. Dat was me voorheen waarschijnlijk niet opgevallen.”

Vorige Volgende

Erik Fikkert

Adviseur verkeersveiligheid Contactpersoon voor de thema's Ouderen en Herijking verkeerseducatie

Stuur een mail