Samenwerken met de Oosterburen: “Niet alle verkeersregels zijn hetzelfde”

03-06-2019

ROV Oost-Nederland werkt sinds kort samen met de politie in Duitsland om motorrijders bewuster te maken van de verschillen in de verkeersregels tussen Duitsland en Nederland. En dat is voor het eerst. Want hoewel Oost-Nederland grenst aan Duitsland, werd er tot nu toe door het ROV nog niet samengewerkt met Duitse verkeerveiligheidspartners. Marco Wigbers, adviseur verkeersveiligheid bij ROV Oost-Nederland is enthousiast over deze samenwerking én ziet mogelijkheden voor de toekomst. “We staan voor dezelfde uitdaging rond verkeersveiligheid in de grensregio. Zo kijken we na de zomer hoe we elkaar kunnen versterken rond jonge automobilisten die onderweg zijn in het grensgebied.”

Marco: “We werken samen om het gedrag van motorrijders in het grensgebied positief te beïnvloeden. Op een aantal onderdelen wijken de verkeersregels voor motorrijders in Nederland af van die in Duitsland en andersom. Dat leidt soms tot onveilig gedrag of een vermijdbare verkeersovertreding of zelfs een boete.” Om dit te voorkomen slaan het ROV en de politie in Duitsland de handen ineen. Marco: “We ontwikkelen samen met de Nederlandse en Duitse politie een flyer over de verschillen in de verkeersregels tussen Nederland en Duitsland, die belangrijk zijn voor motorrijders. Deze presenteren we op een informatiedag voor motorrijders, die de Duitse politie op zondag 16 juni organiseert. Daarnaast verspreiden we de flyer en de informatie natuurlijk ook via social mediakanalen, zodat we zoveel mogelijk motorrijders bereiken.”

Geen spraakverwarring

De taal was voor Marco gelukkig geen probleem. “Als geboren en getogen Tukker gaat Duits me redelijk makkelijk af. Daarnaast begrijpen de Duitse partners vaak wel wat je bedoelt. En één van de vertegenwoordigers van de Duitse politie spreekt goed Nederlands. In Duitsland kent men geen ROV’s. Veel taken die wij als ROV vervullen rond communicatie en educatie wordt in Duitsland opgepakt door de politie. Het onderlinge contact en het uitwisselen van ideeën wordt door ons allemaal erg gewaardeerd. En omdat we voor dezelfde uitdagingen staan, zoals afleiding, rijden onder invloed en het beschermen van kwetsbare verkeersdeelnemers, denk ik dat deze samenwerking zeker een vervolg krijgt. Te beginnen na de zomer rondom het thema jonge automobilisten. Ik denk dat we nog veel van elkaar kunnen leren.”

Vorige Volgende